Nyheter

Dette vet vi om den nye koronavarianten

Den nye koronavarianten My har blitt identifisert i mer enn 40 land og har egenskaper som kan ha innvirkning på smittsomhet og effekten av vaksinen. Den er ikke på bekymringslista til WHO.

Health workers care for a Covid-19 patient in the intensive care unit (ICU) in Bogota, May 22, 2021. - Latin America and the Caribbean passed one million coronavirus deaths on Friday as the IMF proposed a $50 billion plan to end the pandemic, aiming to expand global immunization drives.

My-varianten ble først identifisert i Colombia i januar, og skal ha stått for den dødeligste pandemibølgen i landet til nå. Varianten har blitt oppdaget i 43 land, inkludert Sverige, Danmark og Storbritannia. Det skriver forsknings-nettverket The Conversation. Varianten står for 0,1 prosent av den globale smitten.

Den nye varianten er kategorisert som en «interessevariant» (VOI) av Verdens helseorganisasjon, men er ennå ikke kategorisert som den mer alvorlige «bekymringsvarianten» (VOC). Det er foreløpig ikke klart om My er mer smittsom enn andre varianter, om den forårsaker mer alvorlig sykdom eller om den gjør vaksiner mindre effektive.

Kan være farligere

Det er likevel noe som tilsier at denne varianten kan være farligere. My har flere endringer i som gjør at varianten kan ha endrede egenskaper for eksempel med tanke på smittsomhet, effekt av vaksiner og alvorlighetsgrad av sykdom. Slike endringer er også registrert i andre varianter som er på bekymringslista, som alfa, gamma og beta, ifølge FHI. Varianten har også ekstra mutasjoner som WHO kaller en «konstellasjon av mutasjoner som indikerer potensielle egenskaper ved immunflukt».

Med andre ord, er det en mulighet for at vaksinene ikke beskytter mot denne varianten, men det er fortsatt få kliniske data som støtter den konklusjonen, ifølge NY Times. Foreløpige data tyder på at varianten kan unngå immunitet på lignende måte som Beta-varianten, men dette må bekreftes av videre forskning, ifølge The Guardian.

Lite grunn til bekymring

Karoline Bragstad ved FHI mener at det likevel er liten grunn til bekymring.

– Endringene har både innvirkning på virusets spredningsevne og til å unngå immunitet. Likevel er det ingenting som nå tyder på at denne varianten skal utkonkurrere Delta eller unngå immunitet av vaksinene, sier Karoline Bragstad fra FHI til Dagsavisen.

Bragstad forteller at de har fulgt med på varianten siden i våres.

– Den hadde noe større utbredelse i Europa før sommeren, men likevel på et svært lavt nivå. Nå er det svært få tilfeller tilbake og stort sett er det bare sporadiske tilfeller i Europa. Det har vært påvist 5 tilfeller i Norge som spenner seg fra mai til juli. Det er lite bekymring rundt denne varianten i Europa nå og ingen ting som per nå tyder på at denne skal ha et fortrinn over delta.

– Vi følger med på denne varianten som alle andre varianter som påvises i Norge, eller får utbredelse andre steder. Det er viktig å følge med på fremvekst av alle nye og tidligere varianter nå når immuniteten begynner å øke. Men denne My-varianten er altså ikke på bekymringslisten ennå, sier Bragstad.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her