Valget 2021

Solberg til Afghanistan-pårørende: – Vi har vært for dårlige på veteranpolitikk

Torsdag inviterte NRK til folkemøtet med de to statsministerkandidatene. Afghanistan, fødetilbud og «one night stands» ble diskutert.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre og statsminister og leder for Høyre, Erna Solberg, ble begge invitert til NRKs folkemøte i studentersamfunnet i Trondheim torsdag kveld.

Afghanistan ble naturlig et tema under debatten, som det aller første spørsmålet fra salen dreide seg om.

Hans-Arne Jacobsen, far til en av de 10.000 som har tjenestegjort for Norge i Afghanistan og nå kommet hjem, spurte i statsministerduellen i Trondheim torsdag kveld Solberg om hva hun vil gjøre for veteraner som sliter mentalt eller fysisk i kjølvannet av krigen, skriver NTB.

– For dårlige på veteranpolitikk

Solberg sier hun har forståelse for at situasjonen nå er verre for Afghanistan-veteraner enn før den siste offensiven der Taliban overtok kontrollen over landet.

– Dette kommer til å kunne skape enda større utfordringer. Vi har vært for dårlige på veteranpolitikk, men det har blitt bedre. De som reiser ut, er bedre forberedt, og apparatet rundt har blitt mer profesjonelt, og de får bedre oppfølging i etterkant, sier Solberg.

Hun sier det ikke eksisterer en helhetlig plan for hvordan man skal ivareta Afghanistan-veteranene nå, men understreker viktigheten av å bedre oppfølgingsapparatet og ta mer hensyn til veteranenes pårørende.

Støre fikk samme spørsmål og innledet med å takke soldatene for å nær sagt ha reddet livet hans da han møtte soldatene ute i felt som utenriksminister.

– Vi har mistet ti liv, men mange har også sår med seg hjem, og ikke minst sår på sinnet. Det må være et tilbud når de kommer hjem, en full anledning til helsesjekk. I det lange løpet må vi også ha et opplegg som sikrer veteranene tilgang på helsehjelp i kommunene der de bor, og bruke nettverket av veteraner. Vi må ha dialog med dem og hjelpe dem i ny jobb, og videre i livet, sier Støre.

– Tror dere vi blør saktere i distriktene?

Ekstra hett blir det når Solberg får følgende spørsmål fra salen: Hvorfor ber du oss føde flere barn, når dere gjør det så vanskelig ved å legge ned de lokale fødeavdelingene? Tror dere vi blør saktere i distriktene?

Solberg argumenterer med at det må være kvalitet i hver fødeavdeling, nok fødsler, trente jordmødre og en god jordmortjeneste i kommunene. Den mener hun har økt med betydelig flere ansatte. Hun mener det er falsk trygghet i å ha en dårlig kvalifisert fødeavdeling. Hun mener også at det er færre skrekkhistorier enn det er gode historier.

Senere i folkemøtet fikk statsministeren også lurt inn at hun ikke synes helseministeren skal anbefale engangsligg, aka «one night stands», fordi hun mener lange, trofaste forhold er bedre. Det ble møtt med latter i salen.

– Men det er nå bare jeg som er litt gammeldags på akkurat dette, også har jeg nå fått en opplæring i at «one night stands» ofte er begynnelsen på et langt, trofast forhold, sier hun.

I forbindelse med valgkampen tidligere i høst lovet helseminister Bent Høie folket at de skal kunne danse tett og ha «one night stands» for dem som vil det, i slutten av september. Solberg ble utfordret på regjeringens kommunikasjonsstrategi de siste ukene og om de har vært flinke nok til å få fram budskapet. Støre mente regjeringen har snakket for mye om at tiden snart er inne for dansing og kos.

– Det blir et inntrykk av at vi har kommet lenger mot målet enn vi er. Det er farlig, sa han.

Solberg på sin side, mener Høie sin uttalelse var ment å handle om hva vi kan gjøre når pandemien faktisk er over. Utsagn om at vi går mot en mer normal hverdag, handlet om tiden når 90 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert, parerte Solberg.

Hun vedgikk likevel at det har vært en forvirrende situasjon den siste tiden.

– Grønt nivå har vært for kaotisk, og testsystemene har ikke fungert godt nok. Det tar vi selvkritikk på, sa hun.

Vedum unnlot statsministerspørsmål

I NRKs folkemøte fikk Vedum spørsmål om strategien har bidratt til å velte et mulig flertall for hans drømmeregjering på rødgrønn side.

– Poenget er at vi ønsker en Sp-Ap-regjering for å få til et politisk skifte. Vi skal bygge opp lokalsamfunn og få forskjellene ned, sa Vedum.

NRK har invitert de tre statsministerkandidatene for å svare på spørsmål fra vanlige folk og for å møte hverandre til debatt. Men, mens Støre og Solberg svarte på spørsmål etter spørsmål, måtte Vedum vente over 45 minutter før det endelig ble hans tur.

Han fikk spørsmål fra lærerstudent Trude Margrete Jensen om Senterpartiet ikke burde plassere seg på høyresiden. Partiet har mer felles disse partiene når det gjelder klima, olje og avgiftpolitikke, mente hun.

Men analysen hennes ble avvist av Vedum, som trakk fram sentralisering som den viktigste grunnen til at det er nødvendig med et regjeringsskifte. Han var heller ikke enig i at Sp har mye felles med Høyre i avgiftspolitikken, og pekte på hvordan strømavgiftene har økt.

– Erna Solberg har økt dem, ikke redusert dem. Derfor er det så viktig å få byttet ut Høyre-regjeringen, sa han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen