Nyheter

– Mange i den nasjonale politikken har ikke en kriseforståelse av klimakrisen

«Hysj, nå snakker de voksne, men søtt at du er med». Det får Nora Selnæs (23) fra Grønn Ungdom høre fra eldre politikere og andre voksne.

Hør åttende episode av Dagsavisens nye podkast her!

– Gjennomsnittsalderen på Stortinget er ganske høy, jeg tror den er rundt 46 år. Det er tilfeldigvis også den aldersgruppen som er minst opptatt av klima og miljø, sier Nora Selnæs (23) fra Grønn Ungdom, ungdomspartiet til Miljøpartiet de grønne (MDG).

Hun er andrekandidat for MDG i Nord-Trøndelag og vet akkurat hva hun vil prioritere dersom hun kommer inn på Stortinget. Hun mener det er merkbart at gjennomsnittsalderen på Stortinget er høy.

– Jeg vil si at man merker i den nasjonale politikken at mange ikke har en kriseforståelse av klimakrisen og ikke er så opptatt av å få gjennom ambisiøse klimatiltak. Det ville jeg prioritert å gjøre noe med hvis jeg kom inn, sier hun til Dagsavisen.

Hun er gjest i episode åtte av Dagsavisens politikkpodkast «Men hva mener du?».

Hør også episode syv av «Men hva mener du?», med Bjørnar Moxnes, partileder for Rødt, som gjest her:

Blir avfeiet

Selnæs blir ofte møtt med at hun ikke har livserfaring fordi hun ikke har barn eller hatt en ordentlig jobb.

– Så avfeier de det jeg har å si og de erfaringene jeg selv har, eller så sier de at jeg er flink, til å være så ung som jeg er. Det er alltid et forbehold, sier hun i episoden.

Hun mener det er viktig at unge får delta i politiske beslutninger.

– Naturlig nok så husker ikke voksne hvordan det er å være ung, og vet i hvert fall ikke hvordan det er å være ung i dag. Så hvis man vil at unge folk sine interessert skal bli prioritert og hørt, så må også unge være tilstede ved bordet selv, sier hun og legger til at det er unge i dag og deres barn som kommer til å leve med de største konsekvensene av klimakrisen.

– Derfor er det viktig at vi får være med å bestemme hvordan klimapolitikken skal se ut.

I episoden svarer hun også på spørsmål som: Hva slags annen politikk enn klima- og miljøpolitikk har MDG? Mener de selv at de er det eneste miljøpartiet vi har i Norge? Og hvordan er det å være ung, kvinne og klimaengasjert?

Dagsavisens nye podkast

Synes du politikk er vanskelig? I Dagsavisens podkast «Men hva mener du?» møter journalist Thale Engelsen partiledere og stortingsrepresentanter fra de store norske partiene for å gjøre stortingsvalget litt lettere å forstå seg på.

I neste episode gjester Guri Melby fra Venstre.

Det kommer ny episode hver mandag og onsdag fram mot valget. Episodene slippes i samme rekkefølge som partienes oppslutning på gjennomsnittsmålingene fra juli fra nettstedet poll of polls.

Få en oversikt over alle Dagsavisens podkaster her.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!


Nyeste fra Dagsavisen.no: