Nyheter

Voldsom brann i Stengata ved Kanalen

Omtrent halv fem mandag morgen fikk nødetatene melding om brann i en enebolig i Stengata ved Kanalen. Beboeren av huset hadde kommet seg ut i sikkerhet.

Det gamle trehuset i Stengata er totalskadet etter nattens brann.

Brannen var allerede kraftig da nødetatene ankom Stengata. Det ble da iverksatt preventive tiltak for at ikke brannen skulle spre seg videre i den tettbygde gaten – hvilket det ikke gjorde, og ingen kom til skade.

Huset i Stengata ble totalskadet etter nattens brann.

Totalskadd

Da brannvesenet hadde slukket brannen rundt klokken seks mandag morgen, var huset totalskadd. Brannårsaken var antakelig et uhell med brennbar væske av beboeren på stedet.

Hvorvidt det blir juridiske ettervirkninger, er ennå ikke kjent. Men uaktsomhet i forbindelse med branner er generelt sett straffbart.

Det er ikke mye igjen av trehuset i Stengata.

Historisk gate

Stengata ligger på vestsiden av nordre jernbaneovergang og strekker seg bort til ferjeleiet. I dag er dette en stille gate hvor det først og fremst er boliger – unntatt i Stengata 22, hvor et bilverksted for øyeblikket holder til.

Allerede på et kart datert fra 1786, er det mulig å se bebyggelse langs det som i dag er kjent som Stengata, skriver Karin Behn Skjævestad på Moss Historielags nettsider.

På starten av 1800-tallet var for øvrig området hvor Stengata nå ligger, innunder tre forskjellige kommuner: Jeløy Herred, Moss by Herred og Rygge Herred. Grensene var på denne tiden uklare, før det i 1832 ble avklart i sammenheng med en geografisk utvidelse av Moss by Herred.

Ellers har gaten, i sammenheng med sin nærhet til havnen, huset en rekke institusjoner. Fra 1898 og utover drev Hvite Bånd – en internasjonal, kristen avholdsorganisasjon for kvinner – en avholdskafé kalt “Sailors Rest” i Stengata. I tillegg lå blant annet et gamlehjem, som på folkemunne ble kalt “Fattigstuen”, og kafeen “La Petit Vinco” i samme gate. Denne kafeen var i drift til ut på 1960-tallet.