Nyheter

Markerer Dag Solstads 80-årsdag: – Han er Norges fremste romanforfatter

Festskrift på dagen og ny artikkelsamling til høsten: Dag Solstad fyller 80 år og hylles av kolleger.

En rekke av Norges fremste forfattere er med i «Dag Solstad: Et festskrift til 80-årsdagen 16. juli 2021»: Edvard Hoem, Vigdis Hjorth og Per Petterson er tre av de 20 som deltar i bokfeiringen med hvert sitt bidrag når forfatterkjempen Solstad blir 80 år.

– Det er 50 år siden sist Dag Solstad fikk et festskrift, nå syntes vi det var på tide igjen, sier forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober Forlag.

Også til sin 30-årsdag fikk Dag Solstad et festskrift, en ære som vanligvis tilfaller langt mer kjente og etablerte forfattere, for eksempel 80-årige Dag Solstad. Festskriftet til 30-årsdagen var en noe spøkefull gest, fra kolleger i den innflytelsesrike Profil-kretsen som begynte å gjøre seg gjeldende i norsk litteratur på slutten av 1960-tallet, og der Dag Solstad sto sentralt. Blant Profil-deltakerne fra 30-årsskriftet som er med i det nye festskriftet, er Jan Erik Vold, Espen Haavardsholm og Einar Økland. Nykommere inkluderer Maria Navarro Skaranger og Kjersti Annesdatter Skomsvold.

– Det er en fin ting å kunne lage en bok med tekster om Dag Solstad når han fyller 80 år. Forfattervenner og kolleger er blitt invitert med til å delta, sier Engelstad.

Festskrift til Dag Solstads 80-årsdag

I de fem tiårene som er gått siden forrige festskrift, har Dag Solstad skrevet en rekke nyskapende og storselgende romaner, blitt hedret med det som finnes av litterære priser i Norge, og tildelt Nordisk råds litteraturpris. Han har gitt ut epokedefinerende bøker innen både skjønnlitteratur og prosa. I 2019 ga han ut «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen», som Solstad i henhold til bokas tittel antydet ville bli hans siste roman.

– Han er Norges mest betydelige nålevende romanforfatter. Han har definert norsk litteratur tiår for tiår, fornyet seg hele veien, og skapt et rom der han kan være litterært fri, mener Engelstad.

Ny bok fra Solstad selv

Etter feiringen er overstått kommer Solstad med ny bok. «Artikler om litteratur 2015-2021» utgis i midten av august. Gjennom sitt forfatterskap har Solstad med jevne mellomrom gitt ut omfattende artikkelsamlinger med sakprosa og litteraturkritikk.

– Solstad har skrevet en rekke artikler eller ikke-skjønnlitterære tekster de siste årene. Artikkelsamlingen inneholder både tidligere publiserte og hittil upubliserte tekster, opplyser Ingeri Engelstad. I mai holdt Dag Solstad foredrag under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer om Selma Lagerlöfs romankunst.

Viktig for Oktober forlag

Solstad debuterte på Aschehoug Forlag i 1965 med novellesamlingen «Spiraler». Siden 1977 har han vært tilknyttet Oktober forlag, som ble etablert i 1970 i kretsen rundt AKP (m-l), og har siden har vokst til å bli ett av Norges ledende forlag på norsk skjønnlitteratur. I perioder de siste årene har Oktober overgått forlagskjempene Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damm i salg av norske romaner.

– Dag Solstad har betydd svært mye for Oktober forlag, ved å være en forfatter som er helt i forkant litterært. På slutten av 1970-tallet var han sammen med Jon Michelet den eneste skjønnlitterære forfatteren på Oktober. At vi har hatt Dag Solstad, har vært medvirkende til at andre norske forfattere har ønsket å utgi på Oktober. Han har vært med på å gjøre Oktober til det fremste forlaget på norsk skjønnlitteratur, mener Ingeri Engelstad.

Vigdis Hjorth, forfatter. Her i 2019

De som bidrar i festskriftet:

Gunstein Bakke, Hans Petter Blad, Rune Christiansen, Kjartan Fløgstad, Jon Fosse, Alf van der Hagen, Vigdis Hjorth, Edvard Hoem, Espen Haavardsholm, Terje Holtet Larsen, Trude Marstein, Tove Nilsen, Per Petterson, Maria Navarro Skaranger, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Espen Søbye, Marit Tusvik, Jan Erik Vold, Einar Økland og Hanne Ørstavik.


Dag Solstad

Norsk forfatter, f. 16. juli 1941 i Sandefjord.

En av norsk samtidslitteraturs ledende prosaforfattere

Dag Solstad, forfatter. Her i 1989

Debuterte med novellesamlingen «Spiraler» (1965). Gjennombrudd på 1970-tallet med krigstrilogien «Svik. Førkrigsår» «Krig 1940» og «Brød og våpen».

Kom i 1982 med en av sine mest kjente og solgte bøker, «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land », om den norske AKP (ml)-bevegelsen, der Solstad selv var medlem.

Sammen med Jon Michelet skrev han hele fem reportasjebøker fra VM i fotball mellom 1982 og 1998.

Tildelt Nordisk råds litteraturpris i 1989 for «Roman 1987»

1990-tallet omtales som et høydepunkt i forfatterskapet, med romaner som «Genanse og verdighet» (1994) og «T. Singer» (1999)

Fikk Kritikerprisen for tredje gang i 2006 med «Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman»

Skapte debatt om litteraturkritikk og historieskriving i 2013 med «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896»

Har siden 2011 mottatt Statens æreslønn.

Oversatt til over 40 språk

Kilder: snl.no/nbl.no/Oktoberforlag.no

---
Nyeste fra Dagsavisen.no: