Nyheter

Finn sydenstemningen i Norge

Drømmer du om sydlandsk palmesus, solsenger og strandhoteller? Du finner det i Norge - fra sør til nord.

EKSOTISK: Villa Malla ligger like utenfor Oslo, men minner mest om en bortgjemt perle langs Den franske riviera. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland / NTB

Sommeren har innfunnet seg flere steder i Norge. Sola står som et tannlegelys på himmelen, mens gradestokken kryper seg stadig nærmere 30-tallet. Halvannen time med ferge fra Aker Brygge ankommer vi Villa Malla, en velkjent restaurant og badeplass i vannkanten ved Filtvet Fyr. Her har kokk og forfatter Sonja Lee bygget opp sitt hjertebarn mellom idylliske trehus, eplehager og svaberg. Inspirasjonen fra Middelhavet – nærmere bestemt Cap d’Ail i Sør-Frankrike – er tydelig.

Vi møter vennegjengen Kathrine Kvisgaard, Jon Kvisgaard, Kristin Blix og Hans Othar Blix, som nyter hvitvin fra isbøtte i skyggen av en Dubai-importert palme.

– Villa Malla er ikke bare et sted vi drar for å spise lunsj. Hver gang vi kommer hit, kjennes det som en miniferie i sørligere strøk, til en liten bortgjemt perle i Cannes eller Saint-Tropez, sier Jon.

Sand som melis

Alle fire har vært på Villa Malla før. Det er den avslappede middelhavsatmosfæren som lokker dem tilbake, ifølge Kathrine, som oppgir den franske Rivieraen som et favorittferiested før pandemien traff.

Inntil internasjonale reiser igjen blir aktuelt, er Villa Malla – med palmer, solsenger og melislignende sand – et godt alternativ.

– Jeg lengter etter å kunne reise tilbake til Middelhavet, og vil gjøre det så snart jeg kan. Men på dager som denne minnes man på at det finnes få steder i verden som kan konkurrere med den norske skjærgården, sier Kathrine.

Eksotisk bar

Villa Malla er bare et av mange steder i Norge der du kan stagge lengselen etter Middelhavet i sommer. Redaktør for Visit Norway, Christine Baglo, skal selv jage sydenfølelsen på Tjøme.

– Familien vår har en hytte der, og jeg ser fram til å plaske i fjæra i noen uker. Særlig gleder jeg meg til godværsdager på sommerrestauranten og loungebaren «8 glass» i Vrengensundet, der vi ankrer opp med båten og nyter palmesus, hvitvin og blåskjell på kaia, sier hun.

Blomsterflor

Destinasjoner som 8 glass og Villa Malla, som er tydelig inspirert av sørligere strøk, har blitt populære over hele landet, forteller Baglo. Både strandbarer, badehoteller og fantastiske hageanlegg fråtser i eksotikk. Av sistnevnte anbefaler Baglo «Flor & Fjære», en tretti minutters fergetur fra Stavanger sentrum. Her venter deilige turer i vannkanten, kortreiste råvarer fra stedets drivhus og hele 50.000 sommerblomster.

– Flo & Fjære regnes av mange som et av Europas vakreste parkanlegg, der tre generasjoner har jobbet med å bygge opp den eventyrlige hagen. I samme kategori på Østlandet er Ramme gård, med den nydelige Havlystparken. Med sine velfriserte hager, statuer og klassiske konserter gjør Ramme gård det lett å drømme seg bort til Nord-Italia, sier hun.

Norske badebyer

Du trenger ikke reise ut på landet for å oppleve middelhavsfølelsen, sier Baglo. Også i mange byer har det blitt lett å ta seg en kortreist sydenferie.

– Palmestranden og strandpromenaden i Kristiansand fortjener sin status som den mest middelhavsaktige bystranden i Norge, men jeg synes på samme tid at Oslo har blitt en badeby i verdensklasse. Temperaturene i både vannet og lufta er ofte blant Norges beste, og tilgangen til Oslofjorden utvides hele tiden. Nytt i år er Operastranden, 100 meter med finkornet sand med Munch-museet som nærmeste nabo. Dette blir et supert tilskudd til de populære badeanleggene på Sørenga og Munch Brygge, sier Baglo.

Bergen, Trondheim og Stavanger er andre gode reisemål for urbane badere. Sandviken Sjøbad i Bergen finner du ved Bymuseet. Her kan du nyte solrike plener, eget grillområde og stupetårn.

Munkholmen i Trondheimsfjorden har deilige badestrender, mens den langgrunne bystranden i Stavanger maner fram middelhavsfølelsen med sine vakre palmer og livlige promenade.

Saken fortsetter under videoen

Senk pulsen på badehotell

Kulturen for å tilbringe sommeren på badehotell er mindre utbredt i Norge enn i Danmark, men også her i landet har vi uforglemmelige overnattingssteder som kan mane fram sydenfølelsen.

Sola Strand Hotel ved Stavanger – beliggende på den fantastiske stranden med samme navn – er blant de eldste (åpnet i 1914) og mest kjente av dem. Litt yngre, men ikke mindre anerkjent, er Strand Hotel Fevik (åpnet 1937) mellom Grimstad og Arendal. Her var forfatter Roald Dahl stamkunde i mer enn 30 år.

Andre eksempler på gode badehoteller inkluder Støtvig Hotell ved Moss, Rosfjord Strandhotell ved Lindesnes og Stokkøya Sjøsenter i Åfjord (Trøndelag). Sistnevnte har fått mye oppmerksomhet for sin fantastiske strandbar.

Nordnorske strender

I Nord-Norge finner du mange strender som kan konkurrere med en hvilken som helst sydhavsstrand. Christine Baglo anbefaler Sommarøy.

– Sommarøy, rett ved Tromsø, har noen fantastiske strender. Hit kan du dra for å oppleve midnattssola, kritthvite strender og turkis vann, sier hun.

På Sommarøy kan du også leie kajakk eller SUP-brett, eller dra på havsafari med fiskestang.

Vanntemperaturen ved den sjarmerende fiskerlandsbyen på Sommarøy er riktignok ikke som i Cap-d’Antibes, men opplevelsen kan lett gjøres mildere ved bruk av nordlendingens badetøy – våtdrakten.