Nyheter

Ny rapport om hardt koronarammet bydel: – Tiltak må settes inn raskt

En ny delrapport knyttet til barne og unge, som blir presentert torsdag, viser at det haster med å sette inn ekstra tiltak på en rekke områder for å ruste Bydel Stovner bedre for fremtiden.

– Bydel Stovner har vært i en negativ spiral over flere år, og man trenger ikke være rakettforsker for å se at de underliggende utfordringene er blitt mer alvorlige, sier leder av Koronautvalget i Stovner bydel, Erik Orskaug til Dagsavisen.

Stovner bydel i Oslo er særlig hardt rammet av koronapandemien, og har uke etter uke toppet Oslos smittestatistikk. Tidligere utfordringer i bydelen har blitt langt større, noe som vil kreve ekstraordinære tiltak på en rekke områder for å ta igjen etterslep og for å hindre varige negative konsekvenser for oppvekst, læring, helse, sysselsetting og inntekt.

Koronautvalgets mandat er å komme med vurderinger av årsakene til at pandemien har rammet Bydel Stovner særlig hardt, og peke på mulige veier for å ruste bydelen bedre for framtida.

Hardt rammet

– Ungdommen på Stovner er hardt rammet. Tiltak må derfor settes inn raskt. Ansvaret for at dette gjøres hviler ikke på bydelen alene, men også på Oslo kommune og nasjonale myndigheter som styrer kommuneøkonomien, sier Orskaug.

Selve rapporten skal være ferdig i juni, men en delrapport knyttet til barn og ungdoms situasjon skal presenteres for bydelsutvalget (BU) torsdag.

I Koronautvalget i Stovner bydel har Erik Orskaug med seg Anne Skevik Grødem, Masood Fazal, Joakim Lystad, Geir Barvik og Anne Folkvord.

Ungdommen på Stovner er hardt rammet. Tiltak må derfor settes inn raskt. Ansvaret for at dette gjøres hviler ikke på bydelen alene, men også på Oslo kommune og nasjonale myndigheter som styrer kommuneøkonomien

—  Erik Orskaug, utvalgsleder

– Bydel Stovner har fra før av vært en bydel med store utfordringer knyttet til levekår. På Stovner har dobbelt så høy ledighet som resten av landet. Og andelen som ikke har fullført videregående er dobbelt så høy som resten av Oslo. Disse utfordringene er blitt forsterket under koronaen, sier Erik Orskaug, som selv bor i bydelen.

Fem konkrete tiltak

I Rapporten har utvalget pekt på særlig fem ting som må til for å få bydelen på fote blant særlig ungdommen.

  • Utvidet tilbud om sommerskole på alle trinn i bydelen.
  • En ekstra innsats for å skaffe lærlingplasser.
  • Påpekt behov for å skaffe flere sommerjobber til ungdom i bydelen.
  • Lavterskeltilbud innen psykisk helse må styrkes for å forebygge mer alvorlig psykisk sykdom som konsekvens av pandemien.
  • Behov for å styrke førstelinjetjenesten og det forebyggende arbeidet innen psykisk helse.

Bydel Stovner er en bydel med høy innvandrerandel, og halvparten av innbyggerne på i overkant av 30.000 har ikke-vestlig bakgrunn.

– Denne veksten har vært kraftig de siste 20 årene, og mange av innbyggerne har lav inntekt og utdannelse, sier Orskaug.

– Motbakken har vært bratt, og nå er den enda brattere, legger han til.


Bydel Stovner er blant bydelene med høyest smittetrykk.

De unge

Leder av bydelsutvalget (BU) og leder av Groruddalssastingen, Rashid Nawaz (Ap) mener det er flere ting som har gått galt i bydelen over flere år. Han har måttet svare når mediene begynte å rette søkelyset mot Stovner og den eksplosive smitteøkningen de hadde en periode.

– Mange av våre innbyggere sliter med ulike levekårsutfordringer, og det er mange med underliggende sykdommer. Nå som vi har hatt koronaen har de problemene vi har slitt med fra før blitt enda mer forsterket, sier han til Dagsavisen.

– Vi har særlig sett det nå som mange har hatt hjemmeskole. Det bor mange i små leiligheter og ofte har det bare vært en PC eller Ipad på deling med flere. Her har det vært store utfordringer, sier Nawaz.

Han er bekymret over tapt undervisning, og redd for at det er vanskelig å ta igjen.

– Mange unge har mistet sitt nettverk, siden de ikke har kunnet «henge» med venner som før. De har også mistet mye undervisning. Dette vil få konsekvenser over tid, sier Nawaz, som mener at sommerskolen er et tiltak som må forsterkes.

– Sommerjobber er også et viktig tiltak. Bydelen har midler til 200 jobber, og antall søkere som ønsker sommerjobb er 950. Det er viktig å sysselsette ungdommen i sommer. Hvis ikke vil de kjede seg, og det kan skape uroligheter, sier han.

Han håper å få mer midler, slik at de kan tilby 500–600 sommerjobb.

– Vi klarer ikke å trylle fram mer penger. Vi må få mer midler fra storsamfunnet, sier han.

Vil ha mer vaksine

En fersk undersøkelse viser at kun to prosent av Oslos befolkningen sier nei til vaksine. Det utgjør 5.000 personer totalt, og flest har sagt nei til vaksine i bydel Alna, der 611 personer ikke har ønsket å ta vaksinen, skriver NRK.

I Bydel Stovner hadde per 29. april 12.390 innbyggere fått første dose, og de er i gang med å vaksinere de mellom 45 og 64. Oslo-byrådet har varslet at skjevfordelingen av vaksiner som har kommet blant annet Stovner til gode, vil stoppe opp når bydelene når aldersgruppene under 45 år.

– Vi skulle gjerne ønske at vi hadde fått enda flere doser, slik at enda flere kunne blitt vaksinert tidligere. Vi har kapasitet til å vaksinere 4.000 i uka. Da ville alle vært ferdigvaksinert i juni, sier Rashid Nawaz.

– Vi har et høyt smittetrykk, og ønsker en enda større skeivfordeling av vaksine. Først da kommer vi ut av dette, sier han.

Redde for å teste seg

Bydel Stovner har under hele pandemien ligget på smittetoppen blant Oslo bydeler. Trangboddhet er blitt pekt på som en av årsakene.

– Mange av dem som bor i bydelen jobber i serviceyrker, som taxisjåfører, butikkarbeidere eller innen hotell og restaurant. De er mye i kontakt med andre, og det har gitt utslag på smitte, sier Nawaz.

Vi skulle gjerne ønske at vi hadde fått enda flere doser, slik at enda flere kunne blitt vaksinert tidligere.

—  Rashid Nawaz, BU-medlem og leder av Groruddalssatsingen

Han er også bekymret over at for mange er terskelen til å teste seg høy.

– Er du taxisjåfør er du avhengig av inntekten, og det finnes det ingen støtteordninger. Derfor er de redde for å teste seg, og dermed tape inntekt, sier han.

En tredje ting som bekymrer Rashid Nawaz er psykiske lidelser som følge av pandemien.

– Dette har økt med 20 prosent i aldersgruppen 18–24 år. Dette er bekymringsfullt, og noe vi må se på raskt, sier han.

– Her er det avgjørende at vi har et lavterskeltilbud, noe også rapporten påpeker, sier han.

Solidaritet

Koronaen har kostet samfunnet flere hundre milliarder kroner, og Orskaug mener at storsamfunnet må vise solidaritet og at ekstra tiltak må settes inn i bydeler og kommuner som er hardest rammet.

– Dette må til for at bydelens skal komme seg gjennom koronaens herjinger, sier han.

– Gjør vi ikke det nå, risikerer vi at unge ikke kommer i arbeid og heller ikke fullfører lærlingeløpet eller studieløpet. Å få de i et varig stønadsløp er et stort tap for den enkelte, og også et stort tap for samfunnet, sier han.

Hva som skal til økonomisk for å få bydelen ut av knipa vet ha lite om ennå.

– Vi vet ikke hvordan myndighetene vil innrette tiltakene, og jeg kjenner ikke til deres opplegg. men noe må komme i revidert nasjonalbudsjettet, og det bør også komme midler på statsbudsjettet, sier han.

Mer fra Dagsavisen