Nyheter

Han hentet ikonisk kunst til Norge. Nå er han død

Skipsmegler og kunstsamler Hans Rasmus Astrup sovnet stille inn natt til 23. april, 82 år gammel.

Hans Rasmus Astrup er mest kjent for å ha grunnlagt Astrup Fearnley museum for moderne kunst i Oslo. Det åpnet i 1993.

Han hentet også mange av museets mest ikoniske kunstverker til Norge. Noen eksempler er Anselm Kiefers monumentale bokhylle i bly, The High Priestess/Zweistromland (1989) og Damien Hirsts kuer i formalin, Mother and Child (Divided) (1993), som begge har sentrale plasseringer i Astrup Fearnley-museets lokaler på Tjuvholmen i Oslo.

Jeff Koons «Michael Jackson and Bubbles»

– Med sitt unike engasjement for samtidskunsten og filantropiske ønske om å dele denne begeistringen med flere, har Hans Rasmus Astrup satt tydelige spor både i det norske og internasjonale kunstfeltet, skriver direktøren for Astrup Fearnley-museet, Solveig Øvstebø, i en pressemelding.

Han kom fra en familie som hadde en lang tradisjon med å samle på kunst. Selv kjøpte han sine første kunstverker mens han bodde i New York på 1960-tallet.

– Han rettet tidlig sin interesse mot den internasjonale samtidskunstens mest innovative kunstneriske stemmer og bygget etter hvert opp en betydelig samling, skriver Øvstebø videre.

Astrup Fearnley-museet lå først i Dronningens gate i Kvadraturen i Oslo. I 2012 sto nybygget på Tjuvholmen, tegnet av Renzo Piano, klar. I 2013 opprettet Astrup den ideelle Stiftelsen Hans Rasmus Astrup, hvis eneste formål er å sørge for fremtidig drift av museet og utvikling av samlingen. Han donerte i det følgende all sin kapital og sine eiendeler til denne stiftelsen.

– Gjennom sin virksomhet som kunstsamler har Hans Rasmus Astrup hatt en dyptgående betydning, ikke bare for de mange enkeltkunstnerne han trofast har fulgt gjennom deres karriere, men også for det norske kunstfeltet generelt, skriver Øvstebø.

Hans Rasmus Astrup holdt seg oftest i bakgrunnen selv, påpeker hun. Han var utdannet cand.jur, og tok i 1972, som fjerde generasjon, over ledelsen av familiens skipsmeglerfirma Fearnley & Egers Befragtningsforretning (senere Fearnleys A/S) som ble etablert i 1896.

– I forgrunnen satte han alltid kunsten og kunstnerne. Hans forhold til kunst var preget av engasjement, nysgjerrighet og lidenskap. Gjennom kunsten fant han inspirasjon og mening. Han har uttalt at «det er viktig at kunsten ikke blir lukket inne, den må vises og oppleves. Vi må lære av den.», skriver museumsdirektøren, og avslutter:

– Hans Rasmus vil bli dypt savnet. Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle.

Hans Rasmus Astrup (1939-2021)






Mer fra Dagsavisen