Nyheter

Statlig kinesisk organ til krig mot matvideotrend

Deres oppgave er å motkjempe korrupsjon og svekkelse av moralen. Nå oppfordrer organisasjonen videotjenester til å motarbeide det de omtaler som promotering av matsvinn.

Illustrasjonsfoto hentet fra en av Donald Trumps mottakelser i det hvite hus.

Såkalte mukbang-videoer er en trend som stammer fra Sør Korea, hvor mennesker deler videoer av seg selv der de spiser og drikker – gjerne i store mengder. Trenden har vokst i Kina, og det er ikke landets sentralkommisjon for disiplininspeksjon særlig fornøyd med, skriver Reuters.

Lukrativ fråtsing

Det er ikke mer enn et år siden president Xi Jinping lanserte en kampanje mot matsvinn. Nå mener det kinesiske etablissementet at direktestrømmingen av mat- og drikkefråtsing er med på å undergrave dette arbeidet.

Sentralkommisjonen melder også at mukbang-videoer kan være lukrativ business. Enkelte som deler klipp av seg selv tjener opp mot 3000 yuan, tilsvarende omtrent 4000 kroner.

Varsler sterkere reaksjoner

Men nå kan det bli slutt på moroa. Den kinesiske vakthunden oppfordrer nå nettsidene hvor klippene deles til å styrke kontrollen og utestenge brukere som bryter mot retningslinjene.

– Atferd som «heftig drikking-videoer» skader ikke bare den fysiske helsen og forårsaker matsvinn, men promoterer også en stygg mentalitet, skriver de på sin nettside.

Nå kan også straffen for å legge ut denne type klipp bli sterkere. Kina har allerede utestengt brukeren Hebei Pangzai for å dele videoer av at han drikker store mengder øl til sine 400.000 følgere. Han deler nå videoene sine på Twitter, skriver Reuters.

Eirik Mossefinn

Eirik Riis Mossefinn

Frontsjef og journalist