Nyheter

Ap på Stortinget heller kaldt vann i årene på Oslo: – Kan ikke ha tre akuttsykehus

Oslo Ap har snudd og vil likevel redde Ullevål sykehus. Men blant Aps folk på Stortinget er stemningen for det fortsatt laber.

– Til Oslo Ap sitt ønske om tre akuttsykehus vil jeg si at vi som parti må ivareta hele landet. Vi kan ikke ha tre ganger så mange spesialister i Oslo der avstandene mellom sykehusene er minutter, uten at det går på bekostning av resten av landet. Vi har bare de fagfolkene vi har.

Det sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson på Stortinget, Ingvild Kjerkol. Hun sier med det nei til Oslo Aps ønske om å bevare Ullevål samtidig som både Aker sykehus bygges ut og Rikshospitalet på Gaustad videreutvikles.

LES OGSÅ: Oslo Ap snur: Vil likevel bevare Ullevål sykehus

Snur om Ullevål

Som Dagsavisen først meldte onsdag vedtok styret i Oslo Ap tirsdag en uttalelse som representantskapet seinere skal ta stilling til om framtidas sykehus i Oslo.

Der ønsker ledelsen i fylkeslaget å snu i synet på Ullevål sykehus. Nå slår de ettertrykkelig fast at det fortsatt skal være sykehusdrift på Ullevål. Samtidig vil de fortsette med fullt trykk på planene om å bygge nye sykehusbygg på Gaustad og Rikshospitalet.

LES OGSÅ: Jan Bøhler om Oslo Ap: – Noe har åpenbart skjedd når det kommer til press og påvirkning

– Vi sier at ja, vi ønsker nytt sykehus på Aker for hele Groruddalen. Ja, vi støtter at Gaustad videreutvikles. Men for å sikre Oslos befolkning nødvendig sykehuskapasitet sier vi at vi også trenger Ullevål, sa leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen.

Men selv om Oslo Ap snur i Ullevål-spørsmålet er Arbeiderpartiet på Stortinget fortsatt imot. Men Kjerkol er glad for at Ap holder trykket oppe i Aker-spørsmålet.

– Det er bra at Oslo Ap øker trykket på Nye Aker sykehus, det haster med å komme igang med nybygg for å sikre lokalsykehustilbudet til Oslos befolkning i moderne bygg, sier hun.

Frode Jacobsen og resten av Oslo Ap har nå en jobb å gjøre dersom de skal overtale resten av partiet til å gå med på sykehusplanene.

– Nå sier vi tydelig fra hva Oslo Ap mener og ønsker når gjelder sykehustilbud i Oslo, og det mener jeg er jobben vår. Det tror jeg også Stortingsgruppa vår skjønner og er enig i. Vi kommer selvsagt til å jobbe for å få gjennomslag for dette i eget parti, sier Jacobsen.

– Regjeringen må snu

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) har lenge kjempet for å beavre Ullevål sykehus. Hun sier hun er svært glad for at Oslo Ap nå har snudd i Ullevål-spørsmålet, og sier regjeringen nå må legge nedleggelsen i skuffen.

LES OGSÅ: OUS-direktøren: – På et tidspunkt må man bare si at sånn ble det og gå videre (+)

– Det at Oslo Ap nå har snudd er veldig bra. Det betyr at regjeringen også nå bør snu i denne saken. Det er bare Høyre igjen blant bystyrepartiene i Oslo som vil legge ned Ullevål. Det finnes ikke noe lokalpolitisk støtte for regjeringens planer om å legge ned Ullevål, sier Borgen.

Hun mener Aps folk på Stortinget nå bør følge etter Oslo Ap.

– Dette legger press på Aps folk på Stortinget. Når fylkeslaget i Oslo er så tydelige som de er nå må det få konsekvenser for hvordan Aps folk på Stortinget tenker i denne saka, sier Borgen.