Nyheter

TV-året 2021: Vi har store ting i vente

«Lord Of the Rings». «Vikings: Valhalla». «Halo». Marvel-helter i flokk. 2021 er året for de store TV-seriene.

Bilde 1 av 4

Strømmetjenestene satser enorme summer på TV-serier dette kommende året, og de pengesterke aktørene sparer ikke på noe i kampen om et globalt strømmeglad publikum. De fleste TV-prosjektene har vært og er forsinket på grunn av pandemien, men noen av har klart å gjennomføre innspilling og skal ha premiere i året som kommer. Dermed vil blockbuster-serier pryde strømmetjenestenes menyer i 2021, i tillegg til alle storfilmene som forventelig vil komme rekordraskt på nettet. Konkrete datoer er derimot hemmeligstemplet, i tråd med den sterke konkurransen som rår.

Se noe som er ferdig laget alt? Sjekk våre strømmeoversikter her: De beste seriene på Netflix

Drama-blockbustere

Dette blir etter all sannsynlighet året da Amazon Prime byr på den mye omtalte dramaserien basert på J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre»-univers, et prosjekt som skal ha et budsjett på en milliard dollar. Hva serien skal by på er en godt skjult hemmelighet, det eneste vi vet er at Tolkien-arvingene har forbudt Amazon å bruke noen av de kjente karakterene fra de opprinnelige bøkene.

Det eneste man vet er at handlingen skal være lagt til tusen år før handlingen i «Hobbiten «og «Ringenes Herre», når den onde Sauron stiger til makten og den mektige Ringen blir smidd.

Amazon har allerede bestilt en sesong to fra manusforfatterne J.D. Payne og Patrick McKay («Star Trek Beyond»-skaperne), og har ambisjoner om å lage fem sesonger av eventyrene om kampen mellom mennesker, alver, dverger og orker.

Les også: Dette er de beste tv-seriene fra 2020

Mer fantasy

Det store castet i serien består av skuespillere som Sir Lenny Henry og Peter Mullan, og mer ukjente blad som har hatt roller i serier som «Arrow» og «Tiny Pretty Things».

Første sesong skal ifølge planene ha premiere på Amazon Prime sent i 2021, så fansen må smøre seg med tålmodighet. Innspillingen har pågått i perioder det siste året.

Netflix og Disney svarer på denne konkurransen med egne storsatsinger. Førstnevnte med en ny sesong av den populære fantasyserien «The Witcher», premiereklar i år. Samtidig skal Neil Gaiman og Netflix snart være på pletten med TV-serieutgaven av hans «The Sandman».

Vikinger og superhelter

Netflix har mer på menyen: «Vikings: Valhalla», en oppfølger til «Vikings» som har handling noen år etter TV-serien og som byr på kjente skikkelser fra vikinghistorien – Leiv Eiriksson, Harald Hardråde og William Erobreren. Denne kan få premiere seint i 2021, men det avhenger av at innspilling kan gjennomføres etter planen. Opptakene i oktober 2020 måtte stoppes på grunn av funn av koronasmittede blant mannskapet.

Det som er spikret er Disneys nye TV-serier som skal sørge for å holde på og øke antallet abonnenter. Etter forsinkelser er det tid for seriene basert på superhelter fra Marvel-filmene denne våren: «WandaVision» som har premiere den 15. januar, «The Falcon & The Winter Soldier» som kommer i mars, og serien om Åsgårds rampegud Loke kommer i mai måned. Deretter skal «Hawkeye» og «Ms. Marvel» komme i løpet av høsten.

Les også: De beste filmene fra 2020

Millioner av seere

Disney+ har medvind etter lanseringen i 2020, og har fått nær 87 millioner abonnenter i løpet av 2020. Underholdningskjempen har ambisjoner om å gi Netflix og Amazon konkurranse på markedet, som har henholdsvis 201 millioner (seinhøst 2020-tall) og 150 millioner (offentlig Amazon-tall januar 2020) abonnenter hver på verdensbasis.

Disse tallene akter Disney+ pynte på, blant annet ved å by på en annonsert rekke avleggerserier fra «Star Wars»-universet, som ikke har fått premieredatoer satt. Det er også gjort kjent at en egen TV-serie om kultfiguren Boba Fett skal slippes på Disney+, på selveste julaften.

Les også: De beste jazzplatene i 2020

Flere strømmere

Samtidig er produksjonsselskapet Showtime i gang med dramautgaven av dataspillet «Halo», en serie som forventelig vil dukke opp den nye strømmetjenesten Paramount+ som skal lanseres her i landet i år, ifølge beskjeden fra eierselskapet ViacomCBS i høst. Samme service skal by på en TV-serie basert på spillet «Dungeons and Dragons», samt en serie basert på «Gudfaren»-universet. AppleTV, som har havnet litt i bakevja på strømmefronten, vil gjøre noe med det blant annet med en stor scifi-serie basert på Isaac Asimovs «Foundation»-trilogi. David Goyer («the Dark Knight») har jobbet med dette TV-prosjektet i flere år.

Les også: Anmeldernes favoritter fra teateråret 2020

HBO har trommet sammen ett av de største mannskapene i denne koronatiden for å realisere «The Gilded Age», nytt kostymedrama fra «Downton Abbey»-skaper Julian Fellows som foregår i 1880-årenes New York. Og Netflix skal by på live action-utgave av animeserien «Cowboy Bebop». I tillegg til den fjerde sesongen av «Stranger Things» - som er ventet i løpet av 2021.

TV-året vil med andre ord by på storproduksjoner for enhver smak. Koronapandemien skaper selvsagt mindre forutsigbarhet for hele TV-bransjen, så endringer i lanseringsplaner kan forekomme. Samtidig har lockdown-livet på flere kontinenter ført til gullfeber på strømmemarkedet, noe som igjen får underholdningsgigantene til å bruke store summer på korona-tilpassede produksjonsforhold for å få realisert prosjekter som kan trekke til seg nye abonnenter.

Les også: 2020: Bok-Norges største krangler (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: