Nyheter

Året vi pyntet ekstra tidlig til jul: – Pynten gir et uttrykk for fellesskap

Vi ble oppfordret til å pynte tidlig til jul i år, og det har folk gjort. Å ha det pent rundt seg hjelper i en vanskelig tid hvor flere er i karantene eller isolasjon, mener psykolog.

I flere byer har julelysene blinket siden midten av november. Samtidig som vi er i den mørkeste tiden, er vi underveis i en tung etappe. Det er dermed ikke rart at blokkene lyser litt ekstra i år, mener leder i Norsk psykologforening i Oslo, Birgit Aanderaa.

– Pynten gir et uttrykk for fellesskap. Vi tar ansvar for å bidra til hygge innenfor de rammene vi har nå, sier hun, og refererer til smitteverntiltakene gjennom felles dugnad, forklarer hun.

Salgseksplosjon

Behovet for å ha det koselig rundt seg har også slått ut på salget hos noen av de største leverandørene. Clas Ohlson og Power er noen av handelsvirksomhetene som har opplevd en eksplosjon i salget, sammenlignet med tidligere år. Hos Power var fjoråret et rekordår, og det skulle tvert i mot bli noe annerledes denne julen.

– Vi ser at vi kommer til å doble salget i år, sier PR- og kommunikasjonssjef i Power, Siri Røhr-Staff.

Dessuten har toppen for Clas Ohlson pleid å ligge etter «Black Week», mens i år kom den to uker før. Nå er de tomme for de mest populære modellene.

– Fra midten av november til 1. desember opplevde vi en økning på 78 prosent i salg av lysslynger, og 87 prosent når det kommer til julestjerner, sier presseansvarlig i Clas Ohlson Camilla Tully.

Les også: Koronadødstallene er lavere i Afrika enn i mange vestlige land – hvorfor?

Flere ønsker seg juletre

På samme tid som ønsket om julepynt har tømt lagre, vokste etterspørselen for juletrær dette året.

– Det er trolig fordi flere feirer jul innenlands, og søker en tradisjonell jul hjemme, sier styreleder i Norsk Juletre, Bjørn Helge Bjørnstad til Dagsavisen.

###

Flere pynter til jul under pandemien. Foto: Amanda Iversen Orlich

Ny form for kommunikasjon

Birgit Aanderaa forklarer at effekten av dekorasjoner og lys fungerer godt for både hodet og kroppen vår, og er viktig i en ellers mørk hverdag.

– Mange opplever å miste energi etter å ha blitt frarøvet muligheten for variasjon i sosial kontakt. Å ha det pent rundt seg hjelper i en vanskelig tid hvor flere er i karantene eller isolasjon, sier hun.

Psykologen mener at ettersom vi omgås mindre og har mindre kontakt, fungerer lyset som kommunikasjon og symbol for sosial støtte.

– Vi kan ikke ha felleskapene vi vanligvis skaper inne, derfor skaper vi en ny form for felleskap ute, sier Aanderaa til Dagsavisen.

Les også: Utdanningsdirektoratet om mobbekartlegging: – Vi ønsker ikke å trekke frem et verktøy spesielt

Mer fra Dagsavisen