Nyheter

TV-aktuell: Inspektør Morse. Populær i alle aldre

Han er gretten og usosial og blir stadig tørstere. Si hei til unge Morse, snart like sjef som gamle Morse.

Bilde 1 av 4

Han kjører Jaguar blant historiske omgivelser i Oxford, løser mordgåter og kryssord, har begynt å høre på opera og gått fra å være totalavholds til ølhund i løpet av fem TV-år. Etterforsker Endeavour Morse er den unge utgaven av den hvithårede og forholdsvis mannevonde inspektøren som seere i 200 land fulgte på TV mellom 1987 og 2000. Nå er politimannen som har det med å være hakket smartere enn sine kolleger tilbake på NRK1, klar for sesong syv og tre nye drapssaker.

Ifølge TV-selskapet ITV hadde gamle Morse i sin tid en milliard seere verden over. Det er kanskje ikke overraskende at publikum har tatt imot den unge Morse med åpne armer, blant annet her hjemme, hvor serien har hatt fra 500.00 til over 700.000 siden premieren i 2012.

Les også: «Atlantic Crossing» blir tema i Kringkastingsrådet

Død, men ikke glemt

«Inspektør Morse» selv takket for seg med siste episode i 2000, da politimannen døde på post – helt etter krimforfatteren Colin Dexters eget ønske. Fire år seinere døde Morse-skuespiller John Thaw også, men seriens Oxford-univers fikk videre liv i avleggeren «Inspektør Lewis».

Her overtok Morses høyre hånd jobben, en rolle som førte til at skuespiller Kevin Whately spilte Robert Lewis i flere år enn selv David Suchet var Hercule Poirot. I ni sesonger spilte Whately den småfrustrerte Lewis, før skuespilleren selv sa stopp i 2015 ved episode 33 - samme antall som det ble laget av «Inspektør Morse».

På jakt etter TV-serier på nett? Se alle oversiktene være her: De beste seriene på Netflix

Serien «Unge inspektør Morse». kalt «Endeavour» på engelsk etter detektivens lenge hemmelige fornavn, var ifølge ITV ment som en 25-årsmarkering for inspektør Morses TV-debut i 1987. Å lage opprinnelseshistorier om berømte figurer er risikabelt – noe høstens «Young Wallander» på Netflix er skrekkeksempelet på, og risikoen var at den unge Morse kunne ryke uklar med fansen om han skilte seg for mye ut fra den gamle.

Mottakelsen i 2012 fortalte at hovedrolleinnehaver Shaun Evans var godtatt, første episode var den mest sette TV-film på britisk TV på fem år. At han beveget seg i det samme historiske Oxford som den gamle helten hjalp nok også til å skape den kjente «Morse»-rammen.

Morse finner seg selv

Serien presenterte en fersk politimann som får jobb i Oxford i 1965, som enda ikke hadde kjørt Jaguar, ikke har hørt opera, smakt øl og hatt sitt første kompliserte forhold til damene. Disse særtrekkene ved Morse har derimot dukket i små drypp gjennom serien som NRK altså har kalt «Unge inspektør Morse» – selv om hovedpersonen bare er «detective constable» på 60-tallet og har en del saker å løse før han blir forfremmet.

Noen vil nok si at unge Morse ikke når opp til den gamle, at serien er kosekrim - en genre som ikke fantes på gamle Morse sin tid - og et trygt, konvensjonelt krimdrama med enkle historier og grunne karakterer. Det kan være at serieskaperne prøver å bøte på dette ved å gi unge Morse trekkene som skal forklare lynnet, svakhetene og andre personligstrekk som publikum kan kjenne igjen, litt og litt, sesong for sesong.

Les også: Dramatikk rundt «Reisen til julestjernen» (+)

Amatørdetektiver

Seriene sørger uansett for å holde Morse-turismen. Turistnæringa i Oxford på utallige Morse-opplevelser, enten man vil gå i den unge eller gamle detektivens fotspor. Dette er kanskje noen av de samme som hadde glede av å få med seg hint og referanser lagt inn i serien av Morse-skaper Colin Dexter, en kryssordentusiast og ekspert, som ikke bare satt på en pub, eller dukket opp i bakgrunnen i hver episode fram til helsa hans sviktet.

Han ga også mordere og andre karakterer navn etter kjente kryssordeksperter. I «Unge inspektør Morse» har serieskaperne fulgt opp Dexters hobby ved å legge inn alskens popkultur-referanser; fra «Haisommer», «Die Hard» og «Reservoir Dogs» til «The Great Gatsby», Kate Bushs «Hounds of Love» og Harold Pinter-stykker. Komponisten bak seriens berømte kjenningsmelodi, avdøde Barrington Pheloung, laget ikke bare en musikals morsekode av ordet M.O.R.S.E. Han moret seg også med å legge inn navn på morderne i form av musikalske meldinger i morsesignal inn i episodene i «Inspektør Morse»-episoder.

Les også: Drive-in kino i Oslo gjør comeback når kinoene på ny er stengt – viser julefilmene

Mere Morse

Den fortsatt store Morse-interessen skaper også problemer for innspillingen av serien, ettersom fansen klarer å spore opp og stimle sammen ved hemmeligholdte opptakssteder. Dette fortalte hovedrolleinnehavar - og nå regissør - Shaun Evans til britiske aviser i fjor sommer, da høstens episoder på NRK bli spilt inn i fjor sommer. Evans og ITV har også avslørt at de vil lage en sesong åtte av serien, enn så lenge utsatt på grunn av koronapandemien.

Planene innebærer uansett at «Unge inspektør Morse» dermed får flere episoder og flere drapssaker å løse enn den gamle Endeavour Morse gjorde på TV. Hvor lenge TV-detektiven vil leve på skjermen - det er åpent spørsmål. Enn så lenge har Shaun Evans spilt Morse fram til året 1970.

Samtidig kan være sikker på å beholde rollen og detektivjobb fram til han tar igjen gamle Morse i tid – i 1987. Før «Morse»-skaper Colin Dexter døde i 2017 sørget han for å lage klausulen som stadfester at Shaun Evans skal være den eneste som spiller Morse de neste 70 år. Unge Morse skal dermed ha mange gode år foran seg, til å bli den skarpsynte og mannevonde drukkenbolten han ender opp som.

Les også: Filmanmeldelse: «Mank»: Hva du enn gjør, ikke se dette sjeldne mesterverket på mobilen (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: