Nyheter

Bent Høie vil lytte til kulturlivet

De ba helseminister Bent Høie (H) om å snu i den omstridte saken om fastmonterte seter. Nå er kulturlivets organisasjoner invitert til møte med både Høie og kulturminister Abid Raja.

Saken er oppdatert.

Møtet finner etter planen sted førstkommende tirsdag i Helse- og omsorgsdepartementet, ifølge statssekretær Maria Jahrmann Bjerke. Kulturminister Abid Raja (V) stiller også på møtet sammen med helseminister Bent Høie (H), som har invitert en rekke organisasjoner i kulturlivet.

– Vi ønsker å lytte til deres erfaringer og synspunkter, skriver helseminister Bent Høies statssekretær Maria Jahrmann Bjerk i en e-post til Dagsavisen.

Les også: Julekonsertene står i fare. Nå ber musikklivet Bent Høie om å snu

Sterke reaksjoner

På møtet deltar representanter fra både det frivillige og profesjonelle kulturlivet, som Norsk teater- og orkesterforening, Norske Konsertarrangører, Norske Kulturhus, Kulturalliansen, Virke og Creo. Det er ennå ikke klart om invitasjonen betyr at helseminister Bent Høie virkelig er på gli i saken om de fastmonterte setene, og om han vil gjøre noe mer enn bare å lytte. Men han har nok merket seg de sterke reaksjonene på regjeringens skjerpede koronatiltak 5. november.

De innebærer at bare 50, ikke 200 personer kan samles i kirker og lokaler der det ikke er fastmonterte enkeltseter. Dette, mener kulturlivet, er forskjellsbehandling, kan straffe seg økonomisk, og føre til at julekonserter og andre arrangementer står i fare. I tillegg kommer strenge lokale tiltak i kommuner med høyt smittetrykk, som Oslo og Bergen, som gjør at folk ikke kan samles for å øve.

–  Vi appellerer spesielt til helseminister Bent Høie og helsemyndighetene, som står bak denne beslutningen. Hvis de snur fort nå, er det håp om at vi får flere julekonserter, sa Åsmund Mæhle til Dagsavisen torsdag. Han er generalsekretær i Norges Korforbund og styreleder i Kulturalliansen.

– Har forståelse

Invitasjonen fra Helse- og omsorgsdepartementet kommer etter flere henvendelser fra kulturlivets organisasjoner. Mandag sendte Norske Konsertarrangører, sammen med Norsk teater- og orkesterforening og Norske kulturhus et brev til helseminister Bent Høie, der de anmoder om et møte. Torsdag sendte Kulturalliansen og Norsk musikkråd også brev til helseministeren, der de innstendig ber ham om å snu i saken. På spørsmål fra Dagsavisen om det kan være aktuelt for Høie å snu, svarer statssekretær Maria Jahrmann Bjerke:

– Jeg har forståelse for at mange syns det er trist å ikke kunne ha konserter på vanlig måte nå, skriver hun i e-posten.

–  Tiltakene er satt inn fordi smitteutviklingen er svært bekymringsfull, og fordi vi må unngå at smitten sprer seg ytterligere ved for eksempel at mange mennesker møtes. De kommende ukene må vi i størst mulig grad holde oss hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker, fortsetter Bjerke.

–  Derfor må det også være strenge grenser for hvor mange som kan være til stedet på et arrangement, og for hvordan publikum kan sitte på arrangementer, skriver hun, og viser til Helsedirektoratets vurdering av saken.

– Helsedirektoratet slår fast at fastmonterte seter må forstås som individuelle, fastmonterte seter. Benker anses ikke som fastmonterte seter, da de ikke har individuelle seter, skriver hun, og legger til:

–  Helse- og omsorgsdepartementet har sluttet seg til denne vurderingen.

Les også: Mange tusen kan miste julekonserten sin etter nye koronaregler

–  Dypt urimelig

Tone Østerdal er leder av Norske Konsertarrangører, som er en av organisasjonene som skal delta på tirsdagens møte. Hun har lenge vært sterkt kritisk til denne «stol-leken» med departementet:

–  Vi er opptatt av at dette handler om langt mer enn kirkebenker og julekonserter, selv om situasjonen der er ille nok. I praksis avskrives nå en lang rekke betydelige kulturarrangører som «mindre, lokale» (les ikke-profesjonelle), for å bruke Helsedirektoratets ord. Det er grovt konkurransevridende og dypt urimelig, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

Les også: Konsertsted i krise: – Alle er slitne. Håpet er brukt opp

Nyeste fra Dagsavisen.no: