Nyheter

Kraften er tilbake i «Star Wars»

En ny stjernekriger har gjort «Star Wars» til en kraft å regne med igjen. Nå er spin off-suksessen «The Mandalorian» klar for nye galaktiske eventyr.

1 av 5

Stjernekrigen har kanskje tatt en pause på kinolerretet, men på en skjerm nær deg pågår den heftigere enn noen gang, og det med en ny mystisk helt i hovedrollen. Han er kjent som The Mandalorian, Mando blant sine fiender, for venner har han ikke, en godt bevæpnet, kompromissløs dusørjeger som jakter ned etterlyste i en temmelig lovløs galakse. Han er nådeløs og fåmælt, men like fullt rettskaffen, og hvis han minner om en viss hovedperson med seksløper på hofta spilt av en viss Clint Eastwood er nok ikke det en tilfeldighet.

I det ville rom-vesten

Den nye TV-hiten fra «Star Wars»-universet er i bunn og grunn en westernserie lagt til rommet, som har røtter til fjernsynshistoriens klassiske science fiction-serier som Lyn Gordon, Buck Rogers og Star Trek, men hvor handlingen foregår i stjernekriglandskapet kjent fra George Lucas’ trilogi. TV-serien er den største suksessen på den nye strømmeren Disney+, og den har skapt større begeistring blant publikum og anmeldere enn hva de tre siste filmene har maktet. Bak vitaliseringen av merkevaren «Star Wars» står Jon Favreu, som blant annet har to «Iron-Man»-filmer og Disneys live action-versjoner av «Jungelboken» og «Løvenes konge» på CV-en. Og at serien hans har blitt så populær har nok å gjøre med at han har aktet seg vel for å ty til de mest kjente trekkene og karakterene fra disse historiene - kanskje bevisst at publikum kan ha fått nok av slektstreet Skywalker for en stund, og denne evige indre kampen om det gode og det mørke.

Da «Star Wars» foregikk på norsk jord: For 40 år siden kom stjernekrigen til Finse

Dyrker nostalgien

Serieskaper Favreau fyller i stedet mandalorianerens verden med andre kjente innslag, skapninger og planeter fra de første filmene, og som på sin måte tilfører serien et snev av den gamle magien som det førstegenerasjons Star Wars-publikummet opplevde i kinosalen - og samtidig utvider det universet som egentlig bare var kulisse for store oppgjør i filmene. Her dukker det opp flust med sandfolk og jawaer på Tatooine, stormtropp-speedstere og stridsfarkoster i fleng. Her er barklientellet som er obligatorisk i disse filmene. Wookiene er fraværende, men en og annen ewok dukker opp i bildet. Samtidig er det nok av referanser som skal skape gjenkjennelse: her sitter en bengel med beina på bordet i en bar, akkurat som Han Solo gjorde i den første filmen i 1976.

Kultstatus

Da serien hadde premiere på Disney+ i fjor høst kunne man lese om mye jubel og glede på sosiale medier. Begeistringen skyldtes ikke først og fremst den hemmelighetsfulle hovedkarakteren, som tilhører en trosretning stridsfolk som ikke har lov til å ta av seg metallhjelmen foran noen. Jubelen skyldtes en av Mandos oppdrag, hvor han skal finne en skapning mot klekkelig betaling, som viser seg å være en liten grønn type kalt «The child», og som på nettet raskt ble kjent som baby-Yoda. I serien blir denne grønne krabaten snart fokus for mye uønsket oppmerksomhet og snur tilværelsen på hodet for den ensomme romrytters tilværelse – og det er baby-Yoda som er den mest omtalte figuren i serien før premieren på sesong to denne uka. Det kryr av baby-Yoda-stoff på nett, og nå jubler fansen også over at ett års krav om at Disney får laget en Yoda-dukke er endelig blitt hørt. Akkurat i tide til julehandelen er den livaktige baby-Yoda på plass i regi av leketøysprodusenten Mattel, en dukke stappfull av elektronikk at den nesten kunne blitt brukt i serien, og som kommer til å ligge under utallige juletrær i år.

Trenger du forslag til gode TV-serier, sjekk her: De beste seriene på Netflix

Tid og sted

De mange kjente innslagene har vakt spørsmål – blant annet i magasinet Time – om når dette egentlig foregår i denne verdens tidslinje. Jon Favreaus svar er fem år etter at opprørerne knuste Imperiet i «Jedi-ridderen vender tilbake», og cirka to tiår før tida i «The Force Awakens» (filmen fra 2015). Dette skaper kanskje flere spørsmål enn noen kan svare, for her er jediridderne omtalt som en glemt «trollmann-kultus», ingen snakker om Kraften eller den mørke siden, og kampene løses med laserpistol og never framfor lasersverd. Men dette forklarer hvorfor stormtroppene, soldatene til Imperiet, er fritt vilt og kjeltringbander i denne galaksen nå. Den våkne seer vil kanskje også undre seg over lille Yodas rolle i det hele. For hvorfor er ikke han med i de tre nyeste filmene i serien? Overlever han ikke mandalorianerens varetekt? Eller er svaret så enkelt at ingen tenkte på at en ny Yoda kunne vært akkurat det «Star Wars» trengte da de tre (foreløpig) siste filmene ble laget.

Koker videre

TV-serien har gitt nytt liv til en merkevare publikum var mett av etter den siste runden jedi-eventyr på kino, i den grad at Disney la vekk planene for flere annonserte spin off-prosjekter. Etter «The Mandalorian»-suksessen er det duket for et nytt stjernekrigprosjekt, annonsert i høst. Det er filmen «Rogue One» som skal få en avlegger, hvor Diego Luna skal gjenta rollen som opprører. Serien skal blant annet ha Stellan Skardsgaard med på laget i serien som skal gå på Disney+. Store navn er med i «The Mandalorian» også, blant dem Nick Nolte, Werner Herzog og Giancarlo Esposito («Breaking Bad2) i diverse roller, mens Pedro Pascal har rollen som den metallkledde Mando. Hans karakter er basert på en av «Star Wars»-universets største kultfenomen, dusørjegeren Boba Fett som knapt hadde en replikk i «Imperiet slår tilbake» og «Jedi-ridderen vender tilbake», men har vært gjenstand for kultdyrkelse i flere tiår like fullt. I sin siste scene fikk han en fryktelig skjebne i det grusomme Sarlacc-monsterets mage. Trodde man! For nå viser det seg at Mandos kollega ikke døde likevel. Han klarte seg, takket være den solide metallrustningen som mandalorianere går med. Dette utrolige faktum har sørget for hardnakkete rykter om at Boba Fett gjør Mando selskap i høstens nye utgave av «The Mandalorian».