Nyheter

Bruker du treningsklokke? Da vil forskerne ha tak i deg

Pandemien stengte ned treningssentrene. Nå vil forskerne finne ut hva som skjedde etterpå. Og du kan hjelpe.

– Vi ønsker å rekruttere personer som har våret egen aktivitetsmåler eller smartklokke siden før covid-19-nedstengingen i mars, sier André Henriksen ved Norges arktiske universitet UiT.

Les også: Flere tusen unge mennesker står nå i kø for å smittes med Covid-19. Frivillig. 

Henriksen er doktorgradsstipendiat ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiT. Nå ønsker han å finne ut om aktivitetsnivået i befolkningen endret seg under koronanedstengningen i mars og utover, og om det forble endret også etter gjenåpningen.

Les også: Kraftig økning i antall koronasmittede på sykehus akkurat nå

Til det trenger han hjelp fra vanlige kvinner og menn i ulike aldre. Derfor søker han nå folk som bruker treningsklokker av merkene Garmin, Fitbit, Withings eller Oura-ring, og ber dem ta kontakt for å delta i studien hans. Per nå er det kun disse merkene han kan hente ut data fra, ikke for eksempel Polar, Suunto eller AppleWatch.

– Det har ingenting å si om du var mer eller mindre aktiv, vi er interessert i å se på om man som befolkning har fått redusert eller økt aktivitet i koronatiden sier André Henriksen til UiTs nettsider.

Doktorgradsstipendiat André Henriksen ved UiT vil forske på hvor mye vi bevegde oss under og etter koronanedstengningen.

Doktorgradsstipendiat André Henriksen ved UiT.        Foto: Edvard Kristiansen, UiT

Han legger til at det også er interessant å se om aktivitetsnivået er tilbake til nivået før nedstengningen, eller om det har endret seg permanent.

Les også: Trump har overraskende lojale velgere. Men Biden har 86 prosents sjanse til å vinne

Siden man allerede vet at trening hjelper mot livsstilssykdommer som kan gjøre Covid-19 enda farligere, er slike studier ekstra interessante, forklarer Henriksen.

Alt du trenger å gjøre for å delta i studien er ifølge UiT å melde deg til forskerne (nederst her), samt logge deg på din leverandør og klikke ok for å dele informasjon med dem. Du trenger selvsagt ikke sende inn selve klokka, bare fortsette din daglige aktivitet som vanlig.

Nyeste fra Dagsavisen.no: