Nyheter

Nå starter dragkampen om sikker stortingsplass i Oslo Ap

Tre profilerte kvinner kjemper om to sikre stortingsplasser for Oslo Arbeiderparti.

– Jeg ønsker gjenvalg fordi jeg har lyst til å fortsette som ombud for Oslo og Oslo Arbeiderparti, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Siri Gåsemyr Staalesen (47) til Dagsavisen.

I løpet av høsten skal nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti peke ut hvem de mener bør bli valgt inn til Stortinget neste år.

De tre kvinnene som stod øverst på lista sist var Marianne Marthinsen, Siri Staalesen og Zaineb Al-Samarai. Marthinsen har allerede varslet at hun gir seg på Stortinget, men nå bekrefter både Staalesen og Al-Samarai at de ønsker gjenvalg.

LES OGSÅ: Tellevik Dahl skal lede Oslo Aps nominasjonskomité 

– I løpet av de siste fire årene har jeg opparbeidet meg en mye større og bredere kompetanse, og jeg appellerer til velgergrupper som normalt ikke stemmer Arbeiderpartiet eller stemmer i det hele tatt. Jeg tror jeg kan være en viktig stemme både når det kommer til Arbeiderpartiets politikk, men også for å mobilisere velgere, sier Al-Samarai til Dagsavisen.

Tre kvinner, to plasser

For fire år siden stod Al-Samarai på 6. plass på stortingslista, som betød at hun med hårfin margin ikke ble fast møtende stortingsrepresentant selv om hun var den kvinnen i Oslo som fikk flest personstemmer. Gåsemyr Staalesen stod på 4. og ble valgt inn. I dag har Arbeiderpartiet fem representanter på Stortinget, tre menn og to kvinner. Partiet har en ambisjon om å få en representant til inn, men målingene så langt tyder på at det kan bli vanskelig nok å holde på de fem plassene de har.

LES OGSÅ: Byrådet snur trill rundt: Får ikke bygge enormt tennisanlegg på Midtstuen i Oslo likevel (+)

Kampen om å få en av to sikre plasser for kvinnene blir dermed svært tøff.

En tredje kvinne som har sagt at hun ønsker en plass på Stortinget er nestleder i Oslo Ap og varaordfører Kamzy Gunaratnam. Hun stod ikke på lista for fire år sida, og har ikke blitt spurt av nominasjonskomitéen om hun ønsker en plass. Men hun har allerede blitt foreslått av Bjerke Ap, og har bekreftet at hun kunne tenke seg en plass på Stortinget.

– Etter fem år med Ap-ledet byråd i Oslo har vi fått til mye, og jeg er veldig stolt av resultatene som skjer. Dersom Oslo Arbeiderparti ønsker det, vil jeg gjerne bidra med det jeg kan for mine hjertesaker: Skape flere veier inn til arbeidslivet, få flere ungdom gjennom videregående opplæring og fronte en antirasistisk likestillingskamp der ingen opplever terskler inn til fellesskapet, sier Gunaratnam til Dagsavisen.

Utdanning og jobb

Både Gunaratnam og Al-Samarai har tidligere bekreftet sitt kandidatur. Gåsemyr Staalesen har ikke bekreftet at hun ønsker gjenvalg før i dag.

– Det viktigste for folk er en fremtid der forskjellene ikke øker og der alle har like muligheter til utdanning og jobb. Jeg vil fortsette jobben med å sette politisk dagsorden, slik jeg har gjort i mine fire år på Stortinget, sier Gåsemyr Staalesen.

LES OGSÅ: Bydelen har høyest andel rusavhengige. Nå kommer tilbudet som skal bedre hverdagen deres (+)

I de siste årene har Oslo Ap vært i trøbbel, og gjort både dårlige valg og dårlige meningsmålinger. Gåsemyr Staalesen mener det er viktig å snakke mer om hva folk er opptatt av for å igjen løfte Arbeiderpartiet.

– Folk er opptatt av at de bor i en kommune som fungerer, at de har muligheten til å kjøpe seg egen bolig, at velferdsstaten fungerer for alle og at ulikhetene ikke vokser som de har gjort under denne regjeringen, sier hun.

Fattidgom og klima

Al-Samarai kom med et nødskrik ikke inn på Stortinget for tre år sida. På spørsmål om hun nå ønsker å sikre seg en av de to øverste kvinneplassene svarer hun at hun ønsker å sitte på Stortinget.

LES OGSÅ: Sykepleierne reagerer på Oslos plan om bruk av frivillige til koronatesting

– Det viktigste for meg er å redusere forskjellene mellom folk i byen vår. I løpet av tiden regjeringen har sittet har det blitt flere enn 100.000 fattige barn i Norge, og mange av dem bor i byen vår. Jeg har vært et av de fattige barna, og det er ekstremt viktig for meg å være med på å gi barn en mulighet til å leve et normalt liv, selv om foreldrene lever under fattigdomsgrensa. Da må vi ha flere arbeidsplasser. Arbeid er den sikreste garantien for å få folk ut av fattigdom, sier hun.

Al-Samarai trekker også fram grønn omstilling og karbonfangst på Klemetsrud som viktige saker hun vil ta opp på Stortinget.

Mer fra Dagsavisen