Nyheter

SV-topp vraket

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV) er vraket av nominasjonskomitéen i Oslo SV.

Politiets Fellesforbund arrangerer en politisk markering foran Stortinget.  Petter Eide, SV og justiskomiteen.

I dag har Sosialistisk venstreparti to stortingsrepresentanter fra Oslo, Kari Elisabeth Kaski og Petter Eide. De to stod på henholdsvis 1. og 2. plass på stortngslista til Oslo SV før valget for tre år sida.

Nå har nominasjonskomiteen i partiet foreslått en ny liste som skal vedtas seinere i høst. Der har komitéen ikke funnet plass til Eide.

Petter Eide kom inn i SV etter å ha brukt en mannsalder i ulike organisasjoner. Blant annet har han vært generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

LES OGSÅ: Tellevik Dahl skal lede Oslo Aps nominasjonskomité

SVs hovedsaker

På sin Facebookside skriver Eide at nominasjonskomiteen informerte han i tirsdag kveld om at sakene han har kjempet for ikke i tilstrekkelig grad støtter oppunder SVs hovedsaker.

– Det er jeg uenig i: Jeg har tatt opp i Stortinget saker om vold i nære relasjoner, voldtekt, samtykkelov, tortur i norske fengsler, menneskerettigheter og våpenhandel. Om to uker leverer jeg et grunnlovsforslag om forbud mot atomvåpen på norsk jord. Jeg har også tatt opp Oslo-saker i Stortinger og vært mot rivning av Y-blokka, for Ullevål sykehus og mot nedleggelse av politistasjoner, skriver Eide.

LES OGSÅ: Begge stortingsrepresentantene fra Oslo SV sier de ønsker gjenvalg

Han er viser også til at blant de tre toppkandidatene er alle i 30-åra, og ingen av dem kommer fra Oslo.

– Andreas Unnerland, som er innstilt i stedet for meg er selvsagt dyktig, en ung mann på 26 år fra Bergen. Jeg har vært aktiv i SV i 40 år og bodd i Oslo like lenge. Lang erfaring og levd liv er også en verdi vi bør verdsette i politikken, skriver han, og legger til:

– Jeg er også opptatt av representasjon og SV har jobbet for likestilling og mangfold alle år. At en kvinne med minoritetsbakgrunn nå blir nominert er på tide. Jeg ville gladelig ha gitt fra meg andreplassen for at Marian Hussein skal få en sikker plass på Stortinget, og selv stå på tredje plass.

Kontinuitet og fornyelse

Leder i nominasjonskomitéen i Oslo SV, Andreas Tangen Borud, svarer slik på spørsmålet om hvorfor de ikke har funnet plass til Eide i år:

– Vi har hatt veldig mange sterke kandidater som har meldt seg for partiet og som har ønsket høye plasser på lista i år. Med det første utkastet vi har laget nå mener vi at vi ivaretar både kontinuitet og fornyelse. Kari Elisabeth Kaski er en av SVs fremste profiler, og har veldig sterk støtte i fylkeslaget. Vi har to talenter i Andreas Sjalg Unneland, som inntil nylig var ungdomspartileder, og Marian Hussein som har vært vararepresentant på Stortinget i den siste perioden, som begge kommer til å gjøre en god jobb, sier Borud.

Nominasjonskomitéen har innstilt tidligere partisekretær Kaski enstemmig på førsteplassen. Det er tatt ut dissens på andreplassen. Et flertall på fire ønsker tidligere leder av Sosialistisk Ungdom Andreas Sjalg Unneland på andreplass, mens et mindretall på to ønsker Marian Hussein på andreplassen.

Kari Elisabeth Kaski. Miljøverner og politiker. Sosialistisk Venstreparti. SV. Veitvet.

KARI ELISABETH KASKI. FOTO: MIMSY MØLLER

Kaski renominert

I dag har Oslo SV to stortingsrepresentanter, men på enkelte målinger i det siste har SV fått inn tre representanter fra Oslo.

De fem første plassene på nominasjonskomitéens innstilling er disse:

1. Kari Elisabeth Kaski
2. Delt innstilling: Andreas Sjalg Unneland (flertall på fire), Marian Hussein (mindretall på to)
3. Delt innstilling: Marian Hussein (flertall på fire), Andreas Sjalg Unneland (mindretall på to)
4. Cato Ellingsen
5. Stina Hassel