Nyheter

En TV-høst full av stjerner

Hollywood-stjernene står nærmest i kø for å hjelpe oss gjennom koronahøsten: Kevin Costner, Chris Rock, Nicole Kidman og Hugh Grant er bare noen av dem.

Bilde 1 av 10

Det er nesten så man skulle TV-selskaper og strømmere har lagt inn et ekstra gir denne høsten, med tanke på at vi kommer til å sitte mer foran skjermene enn vanlig. Forklaringen på den stjernespekkete seriemenyen har nok mer å gjøre med at TV-serienes status i underholdningsbransjen og muligheten til å tjene store penger på dramaserienes veldige popularitet hos et helt verdenspublikum. Denne høsten kan vi saktens trenge mengder av virkelighetsflukt, særlig når kulturtilbudet utenfor døra er sterkt redusert. Heldigvis byr seriehøsten på mye kult, spennende og lovende i månedene fram mot jul.

NRK på pletten

NRK starter dramahøsten allerede søndag med «Livstid», den nye serien til «Mammon»-skaper og Emmy-vinner Gjermund S. Eriksen. Dette er en politiserie, en happy noir ifølge serieskaperen selv. Her blir det krim, humor og politikk i skjønn forening. I «Livstid» jobber etterforskerne Victoria Woll (Tone Mostraum) og Ayla W. Quincy (Iselin Shumba) med enkeltsaker i hver episode, samtidig som Victoria Woll også er opptatt av en 15 år gammel drapssak - den samme hun sitter inne for livstid på.

NRK innleder TV-høsten med nytt norsk drama: politiserien «Livstid» fra «Mammon»-skaper og Emmy-vinner Gjermund S. Eriksens. Kommer søndag. Foto: NRK

Først ut av de nye norske seriene: NRK og den nye politiserien «Livstid». Foto: NRK

Seinere denne måneden kommer «Norsk-ish» på NRK, et humordrama Selda Ekiz i hovedrollen om nordmenn i kulturskvisen. I oktober byr NRK på høstens største norske drama - storserien «Atlantic Crossing», som forteller om da kronprinsesse Märtha var krigsflyktning og gjest i Det hvite hus under andre verdenskrig. Serien med Sofia Helin og Kyle MacLachlan på rollelista har fått framskyndet premiere på grunn av koronakrisa. TV 2 satser på humor, og at Sven Nordin skal fenge like mange som i «Mot i brøstet»-epoken, når han gjør komi-comeback med hovedrollen i «Farfar» den 12. september.

Gått glipp av de beste seriene? Sjekk vår store strømmeoversikt: De beste seriene på Netflix

Mektig og morsomt

TV 2 har en annen karslig veteran å by på i «Yellowstone»; Kevin Costner i rollen som John Dutton, en presset, nådeløs rancheier omgitt av mektig natur, en krevende familie og mange fiender. Dette er episk westerndrama fra vår tid, som TV 2 Sumo har to sesonger av.

Kevin Costner er en av mange Hollywood-stjerner som preger denne TV-sesongen, som rancheier John Dutton i det episke, veldig amerikanske dramaet «Yellowstone» på TV 2 Sumo og Paramount+. Foto: TV 2 Sumo

Tilbake på hesteryggen: Kevin Costner i «Yellowstone» på TV 2 Sumo og Paramount+. Foto: TV 2 Sumo

Den tredje har akkurat startet på lineær-TV-appen (!) Paramonunt+. TV 2 Sumo kan også skilte med den bejublede komiserien «Schitt's Creek» - alle seks sesongene som er laget av den, og I «Stumptown» (8. september), nytt underholdende krimdrama med Cobie Smulders i hovedrollen som ekssoldat, nå privatdetektiv. Tross koronatidene byr strømmere og kanaler på flere titalls serier i høst, som om de skyver den skremmende tanken på en framtid med lite nytt å by oss på foran seg. Amazon Prime kliner til med sesong to av superheltsuksessen «The Boys», som har fått anmeldere ute og hjemme til å trille sekserne.

###

Høstens beste superheltserie? «The Boys» sesong to er i gang på Amazon Prime fra 4. september. Foto: Amazon Prime.

Om tre uker slipper Amazon Prime «Utopia», hvor John Cusack tydeligvis har latt de begredelige hollywoodthrillerne være en stund til fordel for rollen som biotek-mogul. Dette er «Gone Girl»-forfatter Gillian Flynns remake av en sprek britisk serie fra 2013, om en gjeng tegneserienerder som skal forsøke å forhindre en global pandemi ...

Stjernelag

HBO Nordic skilter med en særs lovende høstliste: «Fargo 4» (28.9) med Chris Rock, Ben Wishaw og Timothy Olyphant i en 1950-talls gangsterhistorie fra Kansas, mens Jude Law pryder plakaten i mysteriedramaet «The Third Day» (15.9). I oktober er det tid for Nicole Kidman og Hugh Grant på samme lag i «The Undoing».

Nicole Kidman og Hugh Grant i samme selskap høres ut som en vinner.

NIcole Kidman og Hugh Grant på samme lag? «The Undoing» ut som en vinner. Foto: HBO Nordic

På NRK TV kommer en ny sesong av «Babylon Berlin», og på NRKs nettspiller ligger flere nye godbiter allerede: det israelske mysteriet «Graven», og «Belgravia» - nytt, opplagt kostymedrama fra Downton Abbey-skaper Julian Fellowes. Enda finere selskap venter i november, når runde 4 av «The Crown» kommer på Netflix.

The Crown

Sesong fire av «The Crown» slippes på Netflix den 15. november. Foto: Netflix

Historien er kommet il 1970- og -80-tallet, da inkluderer møter med både lady Diana Spencer og statsminister Maggie Thatcher (Gillian Anderson). I november har HBO Nordic sesong to av BBCs fantasyserie «His Dark Materials». I løpet av høsten skal Netflix også by på BBCs dramatisering av Vikram Seths roman «A Suitable Boy».

Nytt romkappløp

Seriegrossist Netflix vil få hard kamp om seerne fra nykommer Disney+ om kort tid, og de to underholdningsgigantene tyr begge til romfartseventyr i kampen om vår gunst. På Netflix har Hilary Swank hovedrollen i den spennende og rørende «Away», et drama om menneskehetens første tur til Mars.

Netflix

På vei til Mars: Hilary Swank i «Away». Foto: Netflix

Disney+ svarer i oktober med serieversjonen av Tom Wolfe-boka «The Right Stuff», som handler om de første amerikanske astronautene. Enda lenger ut i galaksen foregår en av Disney+ største seermagneter: «The Mandalorian», serien som har vært til glede for ihuga Star Wars-fansen det siste året. Sesong to begynner allerede i oktober. Den som sitter igjen med ledig TV-tid oppe i alt dette, kan jo kaste seg over 30 sesonger av «The Simpsons» som også vil ligge klar på Disneys nye strømmer.

Nyeste fra Dagsavisen.no: