Nyheter

Nakstad: Pandemien er i full fremmarsj i verden

FHI er bekymret for smitteutviklingen på verdensbasis, og Helsedirektoratet ber feriereisende være ekstra påpasselig når de kommer hjem.

FHI er bekymret over økende smittetall i blant annet Amerika og området rundt India og i Midtøsten, sa overlege Siri Feruglio på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Dette følger vi godt med på, sier Feruglio.

Assisterende helsedirektør Espen Rolstrup Nakstad fastslår at pandemien er på full fremmarsj i verden, men at utviklingen har vært positiv på det europeiske kontinentet.

– Det skal vi være glad for, men samtidig ser vi mange eksempler på at land også i Europa har økende smitte. Det er regionale forskjeller, forklarer Nakstad.

Han ønsker ikke å fraråde reiser til land med lave smittetall, såkalte «grønne land», men anbefaler heller ingen storstilt reiseaktivitet til disse landene.

– Den enkelte må derfor gjøre en selvstendig vurdering om man skal reise eller ikke, og så må man sette seg godt inn i situasjonen i det landet man planlegger å reise til, sier Nakstad.

Helsedirektoratet ber reisende være ekstra påpasselig når de kommer hjem fra ferie.

Bollestad: Tenk deg om før du reiser

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) ber folk tenke seg om før de reiser utenlands i sommer og advarer om at smittesituasjonen kan endre seg raskt.

Bollestad understreket på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen at man derfor må planlegge for norgesferie om man ønsker forutsigbarhet.

Oslo 20200715. 
Vakthavende statsråd Olaug Bollestad  holder den ukentlige pressekonferansen om koronasituasjonen i Norge.
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) ber folk tenke seg godt om før de reiser ut i Europa. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Hun viser til at kartet med grønne land, altså land man kan reise til uten å måtte gå i karantene ved hjemkomst, stadig oppdateres.

Samtidig sier hun at folk må ta ansvar for å forhindre ny oppblussing av koronasmitte i Norge når vi fra i dag av igjen åpner for turister fra store deler av Europa.

– Når vi nå åpner gradvis opp for reiser fra flere land i EØS- og Schengen, hviler det et stort ansvar på hver enkelt av oss for å hindre at smitten blusser opp igjen, sier Bollestad.

Samtlige Schengen-land utenom Portugal, Luxembourg, Kroatia, Ungarn, Romania, Bulgaria og mesteparten av Sverige er nå klassifisert som «grønne» av regjeringen – og dermed slipper innreisende fra disse landene ti dager i innreisekarantene.

Forskere: Færre fødsler vil føre til redusert befolkning i verden

Fem innlagt i Norge

Onsdag er fem koronapasienter innlagt på norske sykehus, ned fra sju dagen før. Ingen får behandling i respirator.

Én av pasientene er innlagt ved Helse nord, og de resterende fire er lagt inn ved Helse sør-øst, viser tall fra Helsedirektoratet.

I likhet med de siste dagene er det ingen pasienter som får behandling i respirator. Mandag var første gang siden 10. mars at ingen koronapasienter mottok respiratorbehandling i Norge.

Det var ved midnatt onsdag registrert 9.001 tilfeller av koronasmittede personer i Norge, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer.

27 nye koronadødsfall i Sverige

Sverige melder om 27 nye koronarelaterte dødsfall det siste døgnet. Dermed er 5.572 personer døde etter å ha fått påvist koronasmitte i vårt naboland.

Så langt har 76.492 personer fått påvist smitte i Sverige. Det er en økning på 491 personer.

2.486 personer får eller har fått intensivbehandling i Sverige på grunn av covid-19. I dag får 73 covid-19-pasienter intensivbehandling ved svenske sykehus, skriver Aftonbladet.

Tirsdag meldte myndighetene om ni registrerte døde foregående døgn.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen