Nyheter

Det blir en SUPER TV-sommer!

Trenger du hjelp til å komme gjennom en norsk sommer og hjemmeferie, er det mange som er klare til innsats – amerikanske superhelter, østtyske spioner og hele familien Larkin.

Bilde 1 av 12

Sommeren er kort, men det meste av den kan regne bort, så det kan være kjekt å ha en TV-serie eller to å ty til de neste åtte-ti ukene. Selv om TV-bransjen så å si har stått stille siden mars, har strømmere og kanaler fortsatt mye nytt å by på av sommervennlig spenning og underholdning. En typisk sommerserie som glimrer med sitt fravær akkurat da man kunne trengt den som mest er «Stranger Things», den publikumsvennlige miksen av fantasy, horror, 80-tallsnostalgi og amerikansk småbyidyll. Heldigvis bringer ferietida med seg mye annen lettbeint, spektakulær sommersjanger-underholdning å fylle kveldene med når det høljer ned.

Advokat og detektiv

Om en uke drøy uke lanserer HBO Nordic serien med størst pondus i sommer, «Perry Mason»: En gammel TV-helt i oppdatert versjon. I TV-serienes barndom for fem og seks tiår siden var Perry Mason en stor TV-helt, en sindig forsvarsadvokat som løste sak etter sak ved skranken. 2020-utgaven byr på en yngre Perry, en rufsete privatdetektiv i et 1930-talls Los Angeles preget av depresjonen, fattigdom og forbudstid.

Sommerens potensielle storserie – en oppdatering av «Perry Mason» er klar for premiere på HBO Nordic. Foto: HBO Nordic

Perry Mason spilles av Matthew Rhys kjent fra «The Americans» (bildet), og serien er en moderne krim noir som også forteller om Masons egen bakgrunnshistorie. Den potensielle storserien har premiere 22. juni.

Sjekk også vår store serieoversikt på strømmetjenestene: De beste seriene på Netflix

Sesongens kostymedrama er «The Luminaries», et samarbeid melloM BBC og newzealandsk TV. Dette er en mangfoldig krim basert en Booker-prisbelønt roman som byr på et mordmysterium i en liten handelsby på New Zealands kyst på 1860-tallet.

«The Luminaries» kommer 21. juni på HBO Nordic.
Foto: HBO Nordic
som kommer på TV i sommer er gjengen i «Doom Patrol». Foto: HBO Nordic
På Netflix kommer sesong to av superheltserien The Umbrella Academy på tampen av juli. Foto: Netflix
Spionene fra DDR er tilbake på NRK TV i «Tyskland86». Foto: NRK
TV 2 Sumo byr blant annet på underholdende krim i «Prodigal Son». Foto: TV 2 Sumo.
Alfred, butleren til Batman, er actionhelt i sin egen serie i «Pennyworth» på TV 2 Sumo. Foto. TV 2 Sumo
To sesonger ny amerikas prisbelønt komedie i «Ramy» er ute på TV 2 Sumo. Foto: TV 2 Sumo
«Mysteria i Brokenwood», newzealandsk krim på NRK TV. Foto: NRK

Eva Green (bildet) har en av hovedrollene i «The Luminaries». Serien kommer på HBO Nordic 21. juni. Foto: HBO Nordic

Superheltene kommer!

Det er langt fra sikkert at vi får oppleve «Wonder Woman» og «Black Widow» på stort lerret i sommer, så da kan superhelter på TV-skjermen kanskje være til trøst. Den 26. juni byr i hvert fall HBO Nordic på en ny sesong av «Doom Patrol», en b-filmhyllest og en av mange nye superserier fra Warner Bros og DC Universe sin satsing på sistnevntes univers av superhelthistorier.

###

«Doom Patrol» er en broket forsamling typer ledet av en eksentrisk forsker (Timothy Dalton), blant dem Robot-Man, Elasti-Woman, The Negative Man og Crazy Jane. DC Universe og HBO Nordic har også lansert sommerens mest godlynte superhelt med «Stargirl», en TV-nyhet med handling lagt til den søvnige amerikanske småbyidyll vi har sett på TV i så mange varianter.

«Stargirl», ny superhelt i amerikansk småbyidyll, er i gang med å banke superskurker på HBO Nordic. Foto: HBO Nordic

Stargirl er tenåringsjenta Courtney som må håndtere et kobbel superskurker i The Injustice Society of America, bare med voksenhjelp av stefaren og sidekicket Stripesy – spilt av Luke Wilson, som også tilfører serien litt (alltid) velkommen pappahumor. Flere superhelter kommer sommeren til hjelp på Netflix i sesong to av «The Umbrella Academy» som kommer på tampen av juli. Denne serien er også basert på en populær tegneserieroman.

###

Heltene i «The Umbrella Academy» før puberteten. Seinere skal alt bli så meget vanskeligere for dem. Foto: Netflix

Og skal vi tolke hintene fra Amazon Prime litt optimistisk, kan sesong to av «The Boys» – som byr på de slemmeste superheltene du har sett, også komme i løpet av ferien. Serien som byr på Homelander, en forholdsvis kjip versjon av Supermann, har blitt Amazon Primes mest sette siden premieren i juli i fjor.

Spioner og spenning

Nå som James Bond er satt i kino-karantene, kan agentene på TV-skjermen ta hans sted i sommer. TV 2 Sumo har akkurat lansert sesong to av «Condor», spionserien som er en brukbar oppdatering av Robert Redford-klassikeren «Tre dager for Condor» fra 1975.

Hemmelige agenter tar ikke ferie. På TV 2 Sumo er Joe Turner tilbake i en ny sesong av «Condor». Foto: TV 2 Sumo

Denne gang er hovedperson Joe Turner i skjul fra sin gamle arbeidsgiver CIA i Europa, når han kommer over et farlig komplott.

Viaplay har akkurat hatt premiere på storsatsingen «Alex Rider», hvor helten er en tenåring som tvinges til å bli agent for britisk etterretning. Han er en oppvakt tøffing, som bestemmer seg for å etterforske sin onkels død.

###

«Alex Rider» er basert på en populær ungdomsbokserie av Anthony Horowitz, som det tidligere har vært laget en film av. Den ble ingen stor suksess, men TV-serien er en mer helstøpt affære.

Og hvem visste vel at butleren til Batman var en barsking selv! Det er i hvert fall utgangspunktet for enda en serienyhet fra DC Universe kalt «Pennyworth», en rykende fersk serie på TV 2 Sumo.

###

Her er Alfred en ung, barsk og høyst stridsdyktig eks-soldat, som tar på seg tøffe oppdrag og oppgaven med å bekjempe slemminger i spionbransjen i London på sekstitallet (!) - på vegne av en viss Thomas Wayne (faren til Bruce).

På NRK har de østtyske agentene fra den kalde krigen dukket opp i «Tyskland 86», oppfølgeren til suksessen «Tyskland 83». Om ikke dette er mørkt nok for sommerkveldene kan TV 2 Sumos «Prodigal Son» være et alternativ, en amerikansk nyhet hvor en ung «profiler» løser grusomme drap, og må ha sin seriemorder-far i fengsel til hjelp – som spilles av britiske Michael Sheen i storslag.

PRODIGAL SON: L-R: Tom Payne and Michael Sheen in PRODIGAL SON, premiering this fall on FOX. © 2019 FOX MEDIA LLC. Cr: David Giesbrecht / FOX.

«Prodigal Son», sommervennlig krimdrama på TV Sumo. Foto: TV 2 Sumo.

Når utenlandsferien ikke er oppnåelig kan Netflix-hiten «White Lines», som foregår på den solfylte partyøya Ibiza kanskje være til trøst, og kanskje også  NRK TVs «Mysteria i Brokenwood».

###

Dette er særs sommervennlig krim fra New Zealand, strengt tatt er så lite skummel at den kunne hete «Mysteria i Bakkebygrenda» – men sjarmerende er den, og ifølge anmeldere på andre siden av jorda blir serien bedre for hver sesong.

Liv og latter

TV 2 sumo gir også gass inn i ferietida med en ny sesong av «Ramy», prisbelønte sitcom om en ung muslimsk amerikaners balansering mellom moderne hipster-liv noe mer tradisjonelt orienterte foreldre. Sommerens romantiske høydepunkt er «Normal People» på NRK TV, BBC-serien om det unge paret Marianne og Connells forhold, som har rørt horder av seere med god grunn. Og skulle sommerværet skuffe fullstendig, kan man få sommerlig førstehjelp av idyllmaleriet i 90-tallsklassikeren «Livet med Larkins» på NRK TV, hvor sola skinner konstant på Ma og Pop Larkins gård i Kent, kjent som Englands hage.

###

Skildringen av Larkin-familiens liv på engelsk femtitall er så søt at det kan ise i tenna. Men en så gjennomført pur og glad sommeridyll som dette er det umulig å finne på TV, og da er både NRK og TV 2s sesongfaste godlynte  sommershow inkludert.

Mer fra Dagsavisen