Nyheter

Slik kan Oslos nye bydel bli – hvis forhandlingene ikke strander før sommeren

Her skal det bli en splitter ny bydel.

Saken ble publisert 27. mai. Tirsdag 2. juni ble venstre enig med byrådspartiene om utbygging.

Rett sør for Aker Brygge og rett bak Tjuvholmen ligger industriområdet Filipstad. Der høyblokka med «Ali Kaffe»-reklamen nå står ensom mellom containere, lagerhaller og parkeringsplasser, mens den venter på neste Kiel-ferge.

Men her skal det bli en splitter ny bydel. En gang i nokså nær framtid skal Filipstad bli 3000 boliger med barnehager og skole. Det skal bli en svær park på over 40 mål, og det skal bli enda et sted å bade for de som måtte synes det blir litt i trangeste laget på Sørenga en solskinnsdag.

Det skal også, etter planen, bli lokk over E18 og en splitter ny fergeterminal. Kort sagt blir nye Filipstad et av de største byggeprosjektene i Oslos historie.

Det eneste lille problemet for byrådet: De sliter med å finne et flertall i bystyret for planen.

LES OGSÅ: Nå skal Oslo bli grønnere. Disse områdene får 25 millioner kroner (+)

Slik kan den nye bydelen på Filipstad i Oslo sentrum se ut når arbeidene er ferdig.

Slik kan den nye bydelen på Filipstad i Oslo sentrum se ut når arbeidene er ferdig. Foto: Diiz / Oslo kommune

Mener planene er for dårlige

I utgangspunktet hadde byådet ønsket seg et bredt flertall bestående av mange partier, og siden desember har partiene på rådhuset jobbet i en dedikert arbeidsgruppe for å finne en felles løsning for Filipstad.

Men så, i forrige uke gikk Høyre, Bompengepartiet, Senterpartiet, Rødt og KrF sammen ut i Aftenposten og varslet at de mener planene er for dårlige, men med hver sin begrunnelse. Strid om fergeanløpet, lokk over E18, bompenger og parkene på området er blant konfliktpunktene partiene vil ha gjort noe med.

LES OGSÅ: Oslo bader i plast: Nå har selskapet som gjenvinner de blå posene dine sagt stopp

Planen om et bredt flertall for Filipstad er død. Nå er det Venstre som sitter igjen med en mulighet for å sikre byådet flertall for den nye bydelen.

Konkrete forhandlinger

– Vi har konstruktive samtaler med Venstre, men om flere ønsker å være med er det helt supert. Vi snakker med alle som vil snakke med oss, sier Arbeiderpartiets Line Oma, som har ledet arbeidsgruppa.

Line Oma. Lokalpolitiker for Ap i Oslo. BU-leder for Bydel Gamle Oslo.

Line Oma leder byutviklingsutvalget og sitter i bystyret for Arbeiderpartiet. Foto: Mimsy Møller

– Vi synes ikke planen er god nok. Vi er på utkikk etter endringer som ikke er så store at man må starte på nytt, sier Haakon Riekles.

Venstres mann i byutviklingsutvalget har ikke gitt opp håpet om at han skal være tungen på vektslåla og gi byrådspartiene flertall i gigantprosjektet.

LES OGSÅ: Oslopakke 3: Lite tro på noen som helst form for enighet mellom partene

– Vi håper snart å komme i gang med konkrete forhandlinger, sier Riekles til Dagsavisen.

Haakon Riekeles er bystyrerepresentant for Venstre i Oslo.

Haakon Riekeles er bystyrerepresentant for Venstre i Oslo.

Og «snart», det betyr nok veldig snart. Onsdag om en uke skal saken opp i byutviklingsutvalget. Det er sånn cirka siste frist om Filipstad-prosjektet skal kunne vedtas før sommerferien.

– Vi ønsket i utgangspunktet et bredt flertall, det håper vi fortsatt på, men det ser ikke så bra ut akkurat nå, sier Oma.

God jul

Leder i byutviklingsutvalget, Høyres Øystein Sundelin, er skuffet. Byrådspartiene Ap, SV og MDG har ikke flyttet seg i særlig grad i arbeidet.

– Vi ga byrådspartiene en liste med cirka 11 forslag til endringer. Vi hadde hyggelige samtaler, og de var villige til å diskutere, men de kunne ikke komme oss i møte på realitetene, sier Sundelin.

LES OGSÅ: Byrådet i Oslo vil fjerne tre av fire cruisekaier

Han mener Høyre ikke stilte urimelige store krav, men at opposisjonen blir satt i en vanskelig situasjon når det er mulig å endre lite i et stort prosjekt.

– Det var jo ikke sånn at vi skulle slå kollbøtte på hele greia og snu alt rundt. Hvis vi bare kan få merknader om god jul og godt nyttår, uten noen realiteter, så er det veldig vanskelig å bli med på, sier han.

Øystein Sundelin. Politiker (H). Høyres gruppeleder i Oslo bystyre. Rådhuset.

Øystein Sundelin er gruppeleder for Høyre i Oslo.

Dermed tror Sundelin at løpet er kjørt for et bredt flertall om Filipstad. 

– Det ser sånn ut akkurat nå, så lenge det ikke kommer noen innrømmelser. Byrådet ønsker seg egentlig bare stemmekveg, sier han.

Lokk og fergeanløp står fast

– Forventninga har vært at de andre partiene ville greie å se fornuftige sider ved denne planen, og så legge inn noen endringer som de mener ville forbedre prosjektet. Byrådspartiene har vært på tilbudssida, sier MDGs Eivind Trædal, som har vært sentral i arbeidet med Filipstad.

LES OGSÅ: Brannstasjoner i Oslo blir dyrere enn beregnet

Trædal mener det er vanskelig å gjøre store endringer i planen, fordi utviklerne og grunneierne har forplikta seg til å bruke mye penger på spesifikke prosjekter, som han mener kan falle bort om de blir veldig annerledes.

17072017

Eivind Trædal Lørdagsportrett.

Kværnerbyen

Eivind Trædal fra Miljøpartiet de Grønne, her avfotografert til kness i et annet byggeprosjekt. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

– Dette er nok en plan hvor et par sentrale premisser har ligget til grunn, som lokk og fergeanløp, sier han. Jeg kan forstå frustrasjonen, men hva forventer man av en bystyrebehandling, spør Trædal akkurat passe retorisk.

Mer fra Dagsavisen