Nyheter

«Normal People»: Vårens TV-snakkis kommer på NRK

Dramaserien «Normal People» er blitt en kjempesuksess på BBC. NRK har sikret seg rettighetene.

TV-serien om forholdet mellom de to irske ungdommene Connell og Marianne har skapt begeistring blant britiske anmeldere og TV-seere. Den har knust alle rekorder på BBCs nettspiller.

«Normal People» er en 12 episoders serie basert på Sally Rooneys bestselgende roman. Historien er en moderne Romeo- og Julie-historie, den skildrer relasjonen mellom de to fra hver deres ståsted, men serien byr også et innblikk i den tøffe tilværelsen som dagens unge generasjon møter når de går over i studenttilværelsen og den tidlige etableringsfasen i livet.

Viktig stemme

Romanen som kom på norsk med tittelen «Alle andre» i fjor er en internasjonal bestselger, og har fått anmelderne til å utrope Sally Rooney til en forfatterkomet med en viktig stemme.

Forfatteren har også selv vært med å skrive manuset til TV-serien, som har vakt uvanlig stor begeistring blant britiske TV-seere – og skussmål som «en perfekt dramaserie» og en seks timers serie man må se i en jafs - selv om den betagende historien om ung, vanskelig kjærlighet også gjør vondt.

I avisen The Guardian er «Normal People» omtalt som en «moderne dramaklassiker». Det er spesielt den intime skildringen av det unge parets relasjon, famlende seksualliv, deres opp- og nedturer, som har gjort inntrykk, etter reaksjonene på Twitter å dømme.

###

Ungdommene Connell og Marianne har skapt begeistring blant britiske anmeldere og TV-seere. 

Overrasket

I Storbritannia er BBC overrasket over seriens appell blant voksne seere, all den tid «Normal People»s målgruppe er definert som de under 25, de unge voksne og den såkalte millenial-generasjonen som kan kjenne seg igjen i både skildringen av relasjonen mellom to unge elskende, men også den tøffe hverdagen som dagens studenter og unge uetablerte må takle, i form av dårlig økonomi, høye utgifter til utdanning og bolig.

Historien følger det unge kjæresteparet fra de treffer hverandre hjemme i småbyen på den irske vestkysten og fram til de er unge voksne i Dublin. Forholdet velger de å holde hemmelig på grunn av klasseskillet i hjembyen, hvor Marianne tilhører overklassen.

Connell er arbeiderklassegutten med en mor som vasker hjemme hos Mariannes foreldre. Paret fortsetter forholdet, som er mer av og på i årene etter at de flytter til Dublin. Handlingen foregår også i Italia og i Sverige.

Rekordinteresse

Historien om Connell og Marianne har truffet en nerve i det britiske publikummet, som stadig må tilbringe tida innendørs hjemme i korona-karantene.

I løpet av en uke er serien vist nær 22 millioner ganger på nettkanalen BBC Three, en fordobling av rekordtrafikken satt i 2018 da en serie hadde 10,8 millioner brukere på en uke. På BBC iPLayer er den sett av 16,8 millioner siden premieren 28. april, hvor fem millioner av nettseerne er under 34 år – den målgruppa BBC har mistet flest av til strømmegiganter som Netflix.

Samtidig er kritikere og TV-seere imponert av de to skuespillerne Daisy Edgar-jones og Paul Mescals innsats, omtalt som «like sylskarp som manus». Men når får vi se dette svært populære stykke moderne TV-drama her hjemme?

«Normal People» er satt opp med premiere i nettspilleren NRK TV torsdag 4. juni. Da slippes også alle tolv episodene av serien på en gang.

Mer fra Dagsavisen