Nyheter

Tårevått farvel med Homeland

Agentene i «Homeland» har ordnet opp verden over, og hjemme i USA. Den siste sesongen handler imidlertid aller mest om forholdet Carrie og Saul imellom, lover serieskaperne. – Vi gråt, forteller Mandy «Saul» Patinkin.

LOS ANGELES (Dagsavisen): I nesten ti år har trofaste fans fulgt CIA-agent Carrie Mathison, spilt av Claire Danes, og hennes mentor og sjef Saul Berenson, spilt av Mandy Patinkin, mens de har forsøkt å avverge terrorisme og angrep på USA i en kompleks verden av etterretning, internasjonal politikk, terrorister, opportunister og allierte.

– Hovedmålet vårt har alltid vært å kritisk belyse hvordan USA reagerte på 9/11, og kontraterrorisme-industrien som vokste fram i kjølvannet av tragedien. Terrorangrepet endret ikke bare USA, men hele verden, på en dypt urovekkende måte, sier serieskaper Alex Gansa til Dagsavisen, da vi møter ham og resten av «Homeland»-teamet i Los Angeles.

Nå er serien kommet fram til sin åttende og siste sesong. De to første episodene ligger ute på TV 2 Sumo nå.

Les også: Hva vil dansken, svensken og nordmannen se på TV? Jo, virkeligheten

Desillusjonert

Serien er laget i samarbeid med folk på innsiden av etterretningsmiljøet, og de ulike sesongene er blitt inspirert av noen av de verste skrekkscenarioene hardbarka etterretningsoffiserer kan tenke seg. Alex Gansa sier at Carrie-karakteren og hennes utvikling gjennom sesongene på mange måter speiler deres syn på USAs reaksjonsmønster etter 11. september.

– I starten er hun 100 prosent dedikert til å beskytte USA, koste hva det koste vil, men etter hvert som hun ser mer og mer av det store bildet, blir hun desillusjonert av hvordan USA bruker makten sin utenfor landets grenser, sier han.

Les også: De beste seriene på HBO Nordic

Personlig sesong

Handlingen har utspilt seg på steder som Afghanistan, Pakistan, Beirut og Irak. Men etter presidentvalget i 2016 vendte serieskaperne blikket innover. Sesong 6 skildret tidsrommet mellom et amerikansk valg og innsettelsen av den nye presidenten, noe som er en veldig sårbar tid for USAs demokrati. Sesong 7 tok for seg russisk innblanding i og sabotasje av amerikansk politikk.

– Denne gangen har vi tatt et veldig bevisst valg om å gjøre noe annet enn å reflektere over hva som foregår i Washington akkurat nå. I de siste episodene fokuserer vi i stedet på forholdet mellom Carrie og Saul for å gi dem en verdig avslutning. Så dette er en langt mer personlig sesong, enn den er et speilbilde av dagens politiske situasjon, forteller produsent Howard Gordon.

Les også: De beste seriene på Netflix

Polarisert samfunn

«Homeland» har fått mye skryt for å være en troverdig skildring av geopolitiske anliggender og amerikansk etterretning. Serieskaperne kan forstå argumentet om at i et kaotisk USA hadde det vært et behov for et slikt drama, men Gordon mener seriens påvirkningskraft er begrenset.

– Jeg håper jo at folk både har lært noe og latt seg underholde av «Homeland», men det er veldig vanskelig å få folk til å endre mening i dagens polariserte samfunn. Alt vi kan gjøre er å belyse flere sider av samme sak, og forhåpentligvis skape debatt, sier han.

Les også: De beste seriene på Viaplay

Brukt alle triks

Gordon forklarer også at beslutningen om å sette punktum for «Homeland» nå, handlet om helt andre ting enn stoda i amerikansk politikk.

– Vi kjente rett og slett veldig på at vi var kommet til veis ende. Som manusforfatter har du en del triks og teknikker til rådighet, men etter sju sesonger følte jeg at det meste var brukt opp. Da er det på tide å gå videre, så man ikke gjentar seg selv. Det er begrenset hvor mange ganger folk kan bli kidnappet eller at noen er en dobbeltagent i løpet av en serie, bemerker han tørt.

Les også: Det beste du ser på TV 2 Sumo

Gråt på settet

Det er likevel sårt ta farvel for både serieskapere, crew og skuespillere.

– Jeg grudde meg, og kommer aldri til å glemme den siste dialogen mellom Carrie og Saul, sier Mandy Patinkin

Han spiller Saul, som er mentor for og til en viss grad beskytteren av Claire Danes' rollefigur, den langt mindre stabile Carrie.

– På det tidspunktet hadde Claire og jeg allerede vært igjennom noen av de mest intense scenene i «Homelands» historie, så da vi hørte noen si «Det var den siste scenen til Carrie og Saul», slo vi instinktivt armene om hverandre og gråt. Lenge. Herregud, det var sterkt, sier skuespilleren og blir blank i øya.

Endret menneske

For Patinkin er Saul mye mer enn en rolle, han er blitt en følgesvenn.

– På godt og vondt. Saul har gjort meg til et snillere menneske og en bedre lytter, men dette har også vært en utrolig intens opplevelse. Jeg er ikke en sånn skuespiller som kan legge fra meg rollen på settet og gå hjem og være Mandy. I stedet dykker jeg ned i materien med hud og hår. Og de problemstillingene som det har vært i Homeland, jeg vet ikke om jeg skal si at det har vært en byrde eller privilegium å reflektere over, endrer deg som menneske, slår han fast.

Ros og kritikk

Serien har også endret hvordan mentale sykdommer blir portrettert på TV. Carries evige slit med å balansere et altoppslukende og livsviktig arbeid med diagnosen bipolar, har ført til mer åpenhet rundt lidelsen.

Men til tross for at «Homeland» er både kritikerrost og en av kanalen Showtimes største seersuksesser, har serien også fått en del kjeft. Blant annet er dramaet blitt beskyldt for en uheldig og islamofob fremstilling av muslimer, og at den legitimerer amerikanske angrep på sivile. Amnesty mente i tillegg at serier som «24» og «Homeland» gjør seerne mer velvillig innstilt til tortur som forhørsteknikk.

Det er likevel spådd at millioner av mennesker vil benke seg foran skjermen og følge Carrie og Saul og resten av rollegalleriet gjennom seriens siste sesong.

– Jeg tror ikke noen kommer til å bli skuffet over avslutningen. Alex Gansa har funnet en veldig smart måte å si noe viktig på. Mer vil jeg ikke røpe, smiler Patinkin hemmelighetsfullt.