Nyheter

Amerikanerne satte ny rekord i dramaserier

Har du inntrykk av at det kommer altfor mange TV-serier, er det helt korrekt. I 2019 satte amerikanerne ny rekord: 532 dramaserier. I år lager de enda flere.

Bilde 1 av 4

Flommen av amerikanske dramaserier gjør TV-nasjoner som Norge til mindre enn lilleputter. I fjor kom det rundt 30 norske dramaserier på våre skjermer. Amerikanernes nye rekord kommer etter mange år med ny produksjonsrekord, og til tross for at den internasjonale TV-bransjen i år etter år har gjentatt spådommen «denne dramabobla kommer til å sprekke snart». Tallet som trygt kan inkluderes i Guinness rekordbok ble presentert på de amerikanske TV-kritikernes pressehappening for vintersesongen for en knapp uke siden.

Helt bananas

Antallet 532 serier inkluderer alle såkalt skrevne produksjoner, manusbaserte serier og miniserier, og innebærer en økning i antall amerikanske titler på sju prosent fra 2018.

Bli oppdatert:De beste seriene på Netflix

Den nye dramarekorden kommer overraskende på bransjefolk i verdens største og mektigste TV-land også.

«Helt bananas», konstaterte TV-direktør John Landgraf foran det amerikanske pressekorpset i forrige uke. Han er sjef i TV-selskapet og dramaprodusenten FX Networks – bare et av selskapene eid av mediekonsernet Walt Disney Co.

Samtidig er det ingenting som tyder på at produksjonstakten i Hollywood vil gå ned med det første. Derimot forventes det at antallet dramaserier vil øke ytterligere dette året. Med den årlige veksten i dramaproduksjonen amerikanerner har stått for det siste tiåret, regner man med at det Hollywood vil lage 560 serier i 2020.

Noen av fjorårets høydepunkt: De beste seriene på Amazon Prime

Årsaken til denne stadige veksten er underholdningsgigantenes nye kamp om det globale strømmepublikummet, hvor det fremste middelet er nettopp dramaserier, det seg være action, komedie, romantiske fortellinger, sci-fi, komedie eller tegnefilm. Med mer.

Mye amerikansk: De beste seriene på HBO Nordic

Stor konkurranse

Strømeselskapenes nye voldsomme konkurransen om publikums oppmerksomhet, og endringen i seervaner fra lineær-TV til strømmetjenester, har ført til at det lages færre lange serier med 24 episoders sesonger – til fordel for flere miniserier og flere serier med seks til tolv episoder per sesong. Dette er også med på å forklare at amerikanerne lager serier i en skala som tilsvarer over ti nye per uke.

Mer i vente

Det multinasjonale Disney-konsernet er blant selskapene som satser voldsomt på å ta strømmemarkedet fra Netflix i 202, i tillegg til AppleTV, Amazon, alle med en rekke nye dramaserier på gang som skal lokke oss til å bli abonnenter. Den nye strømmeren Disney+ - som mange antar lanseres her hjemme i løpet av våren - satser så mye på det forjettede strømmemarkedet at det fører til økte kostnader i bransjen. Det er bare tre år siden man snakket om de store dramaserienes enorme budsjetter – da HBOs «Game of Thrones» kostet 15 millioner kroner per episode.

Nytt i år: Vi har en sterk TV-vinter i vente

Rekorddyre serier

Da AppleTV+ ble lansert med serier som «The Morning Show» og «See» før jul, kom de med prislappen 15–17 millioner dollar per episode. I år setter Disney+ nye budsjettrekorder med sine superheltbaserte Marvel-serier, som har en prislapp på 25 millioner dollar – noe i underkant av 250 millioner kroner per episode. Disse pengesummene er del av forklaringen på hvorfor Amerika dominerer det globale TV-markedet. Budsjettet inkluderer de beste manustalentene som er å finne. Her hjemme kan norske dramaprodusenter bare drømme om å lage norske serier med totalbudsjetter på 100 millioner kroner – som NRKs «Lykkeland».

De beste seriene på NRK TV: NRKs beste på nett

I fjor vår jublet den norske TV-bransjen for et rekordartet 2018 – et godt norsk TV-år med dramaboom - da det ble investert 600 millioner norske kroner i norske dramaserier. Dette var en fordobling fra året før. Den norske dramaproduksjonen i et rekordår tilsvarer likevel bare en liten prosentandel av hva verdens største dramanasjon leverer.

Dramaåret oppsummert: De beste TV-seriene i 2019

Mer fra Dagsavisen