Nyheter

Kripos ba om klar varslingsplikt fra barnevern til politi – departementet sa nei

Mener viktige bevis kan gå tapt med dagens lovverk.

– Barnevernet kan få kunnskap om mulige straffbare forhold på et tidligere tidspunkt enn politiet, og samtidig kan denne kunnskapen være en avgjørende brikke i en politisak, sier Vigleik Antun, assisterende sjef i Kripos, til Dagsavisen i en e-post.

– Dette fordi de jevnlig møter barn og foreldre, og kan få informasjon som er verdifull for politiet knyttet til både forebygging og etterforskning.

I 2014 begynte Barne- og familiedepartementet (BFD) å utarbeide ny barnevernslov, som etter planen skal legges frem i 2021.

Siden 2016 har Kripos, gjennom høringssvar, oppfordret til at det i en ny barnevernslov burde fremgå en klar varslingsplikt for barnevernet overfor politiet. 

I et brev sendt i juni fra Ketil Haukaas, sjef i Kripos, til Politidirektoratet, ble det igjen tatt til orde for at en klar varslingsplikt burde gjøres rede for i lovverket.

Barne- og familiedepartementet opplyser nå overfor Dagsavisen at forslaget ikke tas med videre i arbeid med ny barnevernslov. Uheldig, mener Kripos.

Les også: Ropstad erkjenner «store utfordringer» i barnevernet

Verdifull informasjon

Barnevernet, som følger taushetsplikt gjennom barnevernsloven og forvaltningsloven, er i dag ikke pliktpålagt å dele opplysninger.

I barnevernsloven står det at politiet uten hinder av taushetsplikt skal melde fra til barnevernstjenesten uten ugrunnet opphold, ved mistanke om blant annet mishandling i hjemmet eller andre former for alvorlig omsorgssvikt.

I barnevernsloven står det derimot ingenting om barnevernets varslingsplikt til politiet.

Men i forvaltningsloven står det at barnevernet har «adgang» til å informere «der dette er nødvendig … for å forebygge vesentlig fare for liv eller for noens helse».

Helsepersonell følger også taushetsplikten. Men etter helsepersonelloven har de plikt til, og skal på eget initiativ, varsle politi og brannvesen dersom det er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom.

Denne meldeplikten ønsker Kripos at barnevernet også skal være pliktet til å følge.

Les også: Rapport: Barnevernsansatte mangler kompetanse

Taushetsplikt ikke hinder

Jorunn Hallaråker (KrF), statssekretær i BFD, mener barnevernstjenestens taushetsplikt ikke er til hinder for å formidle opplysninger til andre offentlige organer når det kan forebygge vesentlig fare for liv eller alvorlig skade for noens helse.

– At det ikke er en egen meldeplikt for barnevernet til politiet, innebærer ikke at det ikke er mulig for barnevernet å gi opplysninger til politiet, skriver statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) i en e-post til Dagsavisen. 

Departementet opplyser at Bufdir er i ferd med å ferdigstille retningslinjer om samhandling mellom barnevernet og politiet.

De vil blant annet omtale barnevernets taushetsplikt overfor politiet, og med det barnevernets adgang til å dele opplysninger med politiet. Retningslinjene er ment å få frem at taushetsplikten ikke skal hindre nødvendig samarbeid mellom barnevernstjenesten og politiet i oppfølgingen av det enkelte barn.

 Hva forskjellen på at meldeplikten heller utarbeides mer i Bufdirs retningslinjer enn i ny lov? 

– Retningslinjene utarbeides av Politidirektoratet og Bufdir i fellesskap, og skal foreligge som et digitalt arbeidsverktøy som dekker en rekke temaer innenfor samhandling.

– Hvordan vil dette påvirke videre arbeid?

– Et av målene med retningslinjene er at terskelen for samarbeid skal senkes. Ved at etatene samarbeider kan man bedre ivareta barnets omsorgssituasjon, bedre beskytte barnet, styrke barnets og den mistenktes rettssikkerhet, og minske risikoen for at etatenes arbeid får uheldige konsekvenser for den andres oppgaver og mandat.

– Hva er årsaken til at innspillet fra Kripos ikke blir tatt videre?

– I høringsnotatet ble det vurdert at det ikke var behov for å gjøre vesentlige endringer i innholdet i taushetspliktregelverket, slik også Barnevernlovutvalget la til grunn. Som begrunnelse ble det også vist til arbeidet som Justisdepartementet har satt i gang med å utarbeide en veileder.

Les også: Barnevernet: «Vi må avlive myter, bekrefte sannheter – og heve stemmen»

Nye retningsliner 

Barne- og familiedepartementet opplyser at også Justis- og beredskapsdepartementet er i ferd med å utrede taushetsplikt, opplysningsplikt og opplysningsrett i forvaltningen.

Ifølge BFD tas det sikte på at utredningen skal resultere i en veileder, som skal gi en felles forståelse av regelverket om taushetsplikt og utveksling av informasjon.

Kripos sier det er positivt at nye retningslinjer er på vei, men mener fremdeles klar varslingsplikt burde fremkomme i ny lov.

– Alvorlige saker som involverer barn, som vold og seksuelle overgrep, er ofte kompliserte saker å etterforske, der det kan være vanskelig å fastslå årsak og skyld, sier Antun.

– Dersom politiet kommer sent inn i sakene, kan viktige bevis være forspilt. Vinduet for å forebygge kan også være mindre eller borte dersom politiet ikke får informasjon tidlig nok.

Mer fra Dagsavisen