Nyheter

– Innslaget skulle aldri blitt avpublisert

NRK må ikke gi etter for press, og skulle ikke tatt Tore Sagens rasist-sketsj av lufta, mente brorparten av medlemmene i Kringkastingsrådet da de behandlet saken.

Tore Sagen på Kringkastingsrådets møte.

– Innslaget skulle aldri blitt avpublisert, sa rådsmedlem Vebjørn Selbekk, og fikk støtte av rådskollega Trude Drevland:

– Det er synd at Tore Sagens innslag ble trukket. Jeg har for eksempel aldri hørt om et teater som trekker eller legger ned et teaterstykke på grunn av kritikk. Kritikk er sunt, sa Drevland.

Slik var stemningen under Kringkastingsrådets behandling av de rundt 100 klagene som har kommet inn på Tore Sagens rasist-sketsj i radioprogrammet Radioresepsjonen, sendt på NRK 29. oktober.

Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke

Var «innafor»

Rådet lot dermed til å samle seg om at det mest kritikkverdige i saken ikke nødvendigvis er Tore Sagens rasist-satire og at han lot som om han var en rasist, men at NRK tok innslaget av lufta etterpå. De fleste mente at Sagens satire var «innafor», og at NRK ikke burde gi etter for press.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avviste imidlertid at NRK hadde latt seg presse av klager eller kritikk utenfra til å trekke innslaget. Han understreket at beslutningen om å avpublisere Sagen-sketsjen ble tatt i Radioresepsjonens egen redaksjon. Han sa også at det ikke var ledelsen i NRK som hadde presset Radioresepsjonen til dette.

Kringkastingrådet i Radiohuset på NRK Marienlyst.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen under Kringkastingsrådets behandling av Tore Sagens omstridte rasist-sketsj torsdag. Foto: Mina Ræge

– Ikke legg for mye prinsipielt i den beslutningen. Det var en kollegial beslutning som ble tatt der og da av Radioresepsjonens redaksjon, sa Eriksen under Kringkastingsrådets møte.

– Avpubliseringen betyr dermed ikke at vi i ledelsen syns Radioresepsjonen gikk over streken. Satiren gikk ikke over streken, sa Eriksen.

Lars West Johnsen: «Jo mer ytring det blir i samfunnet, desto mindre ytringsfrihet virker vi å ha»

«Ut av kontekst

Tore Sagen selv sa onsdag til Dagsavisen at han var med på å ta beslutningen om å avpublisere innslaget. Han angrer imidlertid ikke på sketsjen, som han mener var en «en god idé med et godt budskap». I spalten «Flauhetskonkurransen» lot han som om han var rasist, og kom blant annet med utsagn som: «Negere ligner fysisk også mer på aper enn vi hvite gjør», og: «Mesteparten av kriminaliteten som begås her i Norge begås av negere. Særlig voldsforbrytelser, ran, drap, voldtekt også videre». Men som han uttalte til Dagsavisen onsdag:

– Når innslaget ble spredt på sosiale medier, ble det klippet ut av kontekst. Kun rasist-biten ble med, og ikke forklaringen på hvorfor jeg lot som jeg var rasist. Da skjønner jeg jo godt at folk ble helt rasende. Problemet var at også VG, Dagbladet og TV 2 spredte det uten kontekst, mente Sagen, og la til:

– Det var derfor jeg ville avpublisere innslaget på NRK. Jeg ville ta det vekk slik at det ikke kunne tas ut av kontekst og misforstås, sier Sagen, som har vegret seg for å uttale seg til mediene om denne saken.

Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim og Tore Sagen i NRKs «Radioresepsjonen». Foto: NRK

N-ordet

Torsdag satt Tore Sagen på tilhørerplass i Kringkastingsrådet og fulgte debatten mellom medlemmene. Han har selvsagt lenge vært klar over de rundt 100 klagene og innholdet i dem. Det er heller ikke første gang innslag i Radioresepsjonen har vært tema i Kringkastingsrådet.

– Jeg er ikke så veldig overrasket over at det ble så mange klager, med tanke på hvor mye oppmerksomhet det innslaget fikk da det sto på, sa Sagen.

Tore Sagen etter Kringkastingrådets møte. På Marienlyst

Tore Sagen etter Kringkastingsrådets møte torsdag. Foto: Mina Ræge

– I ettertid har jeg også snakket med noen av mine kritikere ansikt til ansikt. De sa at hadde de fått med seg konteksten til innslaget, hadde de reagert helt annerledes, fortalte Sagen, og la til:

– Jeg har på min side fått en fornyet forståelse av hva folk med mørk hudfarge føler når noen bruker n-ordet om dem, sa han, og understreket at han i framtida kommer til å være mer forsiktig med å bruke ordet «neger» om folk.

Tråkke i baret

Kringkastingsrådets nestleder Torgeir Uberg Nærland, som ledet torsdagens møte i Kringkastingsrådet, sa til slutt i møtet at han syns debatten om rasist-satiren ble «interessant», og at han faktisk håpet at NRK ville fortsette å «tråkke i baret».

– Det ønsket tror jeg vi kan etterkomme, spøkte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Hanne  Mauno

Hanne Mauno

Journalist i Dagsavisen