Nyheter

Om kryss og menn

Hva gjør du egentlig, helt aleine i valg- avlukket når ingen ser deg?

VALG: Du setter deg godt til rette med kulepennene og stemmeseddelen, men hva i huleste krysser du på? 	FOTO: VALGDIREKTORATET

De endelige valgresultatene er inne. Tallknuserne har knust ferdig. Hvert eneste kryss og hver eneste slenger er talt opp og dobbeltsjekka. Og resultatet er endelige personlister.

Politikerne liker ikke å snakke om det, men dette er dokumentet de har venta på. En ting er hvilke partier som har vinni valget. En helt annen ting er hvilke politikere som har vinni.

Glem Instagram-likes og vennelister på Face, liksom. Hvem får flest kumuleringer og slengere, det kan drepe et sjølbilde for mange år.

Men også for oss andre kan det være bittelitt interessant å kikke litt nærmere på det. Og om ikke interessant, i det minste litt gøy. Følgende ting har jeg lært:

Lan Marie Berg er Oslos soleklart mest populære politiker. Hun fikk flere kryss enn selv toppene i Ap og Høyre.

24 idiotiske sjeler har stemt på Alliansen tilsynelatende bare for gleden av å krysse Johan Golden forbi Lysglimt. (Jeg forstår gleden, men det er IKKE verdt det.)

Velgerne til Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) har tatt klart stilling for de kandidatene som støtter det nasjonale FNB framfor Oslo FNB i indrebom-krangelen.

Partiet Liberalistene består nesten bare av menn som får færre enn ti personstemmer, stakkars.

I Arbeiderpartiet har velgerne stort sett kryssa fram menn. Av de 17 personene (uten stemmetillegget fra partiet) som fikk flest kryss, var 12 menn og bare 5 damer.

Til gjengjeld har nesten alle de framkumulerte Ap-menna minoritetsbakgrunn.

Høyre fikk inn fem bystyrerepresentanter fra den delen av lista som var uten stemmetillegg. Det ble fire menn og en dame. (Varalista til Høyre fikk derimot en ørliten overvekt av damer.)

Ekstrabonus: Fordi Ap havner i byråd, rykker toppene ut. Det gjør at blant andre Litteraturhus-sjef Susanne Kaluza og TV-profil Anne Grosvold kommer inn nederst på varalista.

På Ap-lista rykka også Line Oma, BU-leder i Gamle Oslo, men kanskje mest kjent som Giske-varsler, ganske kraftig oppover. På KrFs liste gjorde Hans Olav Syversen (som akkurat nå er statssekretær hos Erna Solberg) et kjempebyks fra 51. til fjerdeplass.

Hos MDG bytta velgerne ut én mann med én dame på toppen av bystyrelista.

Både Rødt og SV dytta stort sett kvinner og folk med minoritetsbakgrunn oppover:

Blant annet rykka Sofia Rana, mest kjent for å bli anmeldt av Europris-arving Maria Høili (den såkalte naziarving-saken), til andreplass hos Rødt.

... mens hvite, mannlige venstresidekjendiser som Espen Klouman Høiner (Rødt) og Yngve Andersen (SV) ikke var i nærheten av partipolitisk gjennombrudd.

Hos Kystpartiet havnet Erik Strand på førsteplass, og Erik Sand på andreplass. Ok, sånn var lista fra før og, men det er fortsatt litt gøy.