Nyheter

Partiet Rødt fortsetter med en fot i drømmeverden

Rødt vil fortsatt ha kommunisme som et mål partiet skal arbeide mot

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Drømmen

Kommunisme betyr noe i retning av perfekt fellesskap og harmoni. Alle som har prøvd å beskrive hva dette måtte kunne bety i praksis har aldri vært enig med flere enn seg selv. Kommunisme er med andre ord en drøm uten forankring i virkeligheten.

Ingen mennesker er like

Uenighetens om hvordan kommunisme kan bli virkelighet handler om hvordan individets frihet skal kunne være i balanse med fellesskapets interesser. Det er muligens mer enn 7 milliarder meninger om saken kloden sett under ett.

Hva er frihet

I Norge legger de politiske partiene seg som perler på en snor fra Frp lengst til høyre med minst mulig begrensninger på den individuelle friheten til Rødt med størst vektlegging på fellesskapets interesser og den friheten tryggheten i et felleskap kan gi . I Frp blir du kalt en jævla sosialist om du mener det ikke skal være fritt fram for den individuelle friheten å kjøre vannscooter hvor som helst i skjærgården i stille sommernetter. Men selv Frp legger begrensninger på den personlige friheten til for eksempel å skyte på vannscootere som forstyrrer nattens ro.

Demokrati

Slik er fellesskapet interesser opp mot individets frihet en viktig del av den daglige politiske debatten i Norge. Det blir derfor litt mye å fordøye når Rødt kommer med kommunismen sin. Betyr det at partiet har det endelige svaret på hva frihet er? Vil all politisk debatt om alle batteridrevne forlengelser av den personlige friheten bringes til taushet om Rødt kommer til makten?

Historien om endelige løsninger på vanskelige spørsmål handler i hovedsak om folkemord. Det er derfor beroligende når Rødt erklærer seg som tilhengere av demokrati for da innrømmer partiet at det ikke har de endelige svarene. Vi ønsker Rødt velkommen ut av fundamentalismens selvtilfredshet og inn i den politiske debatten om hvordan vi skal balansere individets frihet mot fellesskapets interesser.

Mer fra: Nyheter