Nyheter

1900 tonn lammekjøtt på lager

Hjelp, hva skal vi gjøre, spør bondelaget. Svar: selg, for svarte!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Frykten for overproduksjon av sau er stor etter at lagerbeholdningen av frosset fårekjøtt nå har passert 1900 tonn.

De vet ikke sine arme råd, og bøndene har kontaktet landbruksdepartementet for å få dem til å redusere støtten til nye sauefjøs.

Tidligere har de forsøkt seg med å eksportere billig fårekjøtt til Afghanistan, og de har malt opp noen hundre tonn førsteklasses mat til pelsdyrfor. Begge deler har avstedkommet et ramaskrik i media, og klar beskjed at dette må det bli slutt på.

Vi har litt over 2 millioner husholdninger. Dersom hver husholdning kjøpte 1 kilo ekstra fårekjøtt på tilbud, ville hele sauebjerget være vekk. Mission accomplished.

Men det vil de ikke, gnitalusene. Derfor finner du ikke billig fårikålkjøtt eller billige frosne lammelår. Det kan nesten se ut som at de tilbudene matvarekjedene får på frossen sau blir til ekstra profitt for kjedene, - i så fall er det grovt utilbørlig.

Selvfølgelig, prisene er hemmelige, "forretningshemmeligheter", vi får aldri vite hvor billig kjedene egentlig kjøper kjøttet.

Dersom prisene skal komme FOLKET til gode, må de publiseres over hele linjen.

Ett kilo per husholdning. I min husholdning ville vi kjøpt 5 kilo fårikålkjøtt til 35 kroner kiloen og ett eller to lammelår til 59 kroner kiloen. Tilsammen 10 kilo.

Men det heter jo "dum som en sau", - kanskje det gjelder HELE sauenæringen?

Mer fra: Nyheter