Nyheter

STRØMPRISER, SKATTER OG AVGIFTER

Hva betaler vi for i våre strømregninger?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Utenom det det koster å produsere strøm, og overføre den fra produsent til forbruker, betaler vi:

-Forbrukeravgift (el-avgift) til staten, beregnes etter forbruk, nærmere 16 øre pr kWh f.t.

-Avgift til ENOVA. ENOVA eies av Olje- og energidepartementet, og skal bidra bl.a. til å redusere

klimagassutslipp.

-Elsertifikatavgift er en avgift som betales for å støtte produksjon av fornybar energi.

-Merverdiavgift for hele regningsummen på 25%.

Med andre ord, får staten tilført nærmere 40% av våre strømutgifter i form av ovennevnte avgifter.

Rundt 30 % bokføres som inntekt til nettselskapene, mens de reelle strømprisene utgjør bare ca. 30% av hele strømregningen.

Avgiftene til staten og inntektene til kraftselskapene øker ved økte strømpriser.

Politikerne, NVE og nettselskapene, beroliger oss strømforbrukerne med at en del av inntektene (30% av strømregningene) nettselskapene hover inn, og som skulle brukes ene og alene for drift, vedlikeholde og fornyelse av nettsystemet, slik det var før forvaltning ble til forretning i 1990, nå tilbakeføres til kommunene og kan brukes til velferdstiltak, bygging av nye sykehus, skoler idrettsbaner o.l. .

Det er regelrett dobbelt beskatting, urettferdig og hensynsløs! Tilsnikelser av inntekter til det offentlige, antagelig for å dekke over en mislykket energipolitikk, hvor nettselskapene øker stort sine inntekter, mens vi forbrukere blir straffet med uforholdsmessig høye strømregninger.

Vi betaler bomavgift for å bygge veier, vi betaler veiavgift for å få lov til å bruke de veiene vi var med å finansiere, vi betaler vann- og avløpsavgift for å dekke kommunenes utgifter når det gjelder vann- og avløpssystemet.

Strømforsyningen, er infrastruktur i likhet med vann- og avløpssystemet, allikevel brukes avgift pengene til annet formål enn det de er innkrevet for.

Hittil ingen av de ansvarlige greid å komme med et troverdig svar på om hva som er grunnen til at landets kraftforsyning system utviklet seg fra å ha strenge økonomiske krav om å tilbakeføre inntektene til virksomheten i sin helhet, til ren forretningsvirksomhet med jag etter høyest mulig fortjeneste på bekostning av bl.a. strømforbrukere.

Påstanden om at «Dagens energipolitikk er ikke forbruker, eller klima og miljø vennlig, og svekker Norges muligheter til å oppnå sitt klima-mål» er en kjennsgjerning og krever en grundig debatt!

Mer fra: Nyheter