Nyheter

Bommer med astrologiskole-kritikken

Med sitt innlegg i Dagsavisens Nye meninger føyer Chris Gøran Holstad seg inn i rekken av astrologiskole-kritikere. Nestlederen i Skolenes landsforbund bommer imidlertid på ballen når han retter kritikken mot NOKUT.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NOKUT aldri burde akkreditert de tre utdanningen ved Astrologiskolen Herkules som fagskoleutdanninger. Med det overser han det faktum at vi har et regelverk å forholde oss til. I det regelverket er det en rekke kriterier, fastsatt av Kunnskapsdepartementet og NOKUT, innenfor rammen av Fagskoleloven. Dersom kriteriene er innfridd må vi akkreditere, slik tilfellet var for utdanningene ved Astrologiskolen Herkules. Noe annet ville vært i strid med loven. Mandatet vårt er ikke å gjøre en subjektiv vurdering av hvilke utdanningstyper vi mener burde akkrediteres. Loven gir heller ikke hjemmel for å vurdere hvorvidt fagskoleutdanninger bygger på et kunnskapsgrunnlag som er forsvarlig med hensyn til faglighet, saklighet og etiske forhold.

Den nye Fagskoleloven ble vedtatt i fjor. Under arbeidet med den forutså vi at problemstillinger som denne kunne dukke opp. Derfor foreslo vi i høringsinnspillet vårt at det skulle stilles tydeligere krav til fagskolene når det gjelder yrkesrelevans og faglighet. Forslagene våre ble imidlertid ikke tatt inn i loven.

Holstad etterlyser handling av NOKUT og mener vi nå må «legge ned et stort arbeid for å gjenreise tillitten i fagskolemiljøet.» Det jeg kan forsikre han om er at vi vil fortsette å gjøre det vi kan for å øke fagskolenes status. Det må vi imidlertid gjøre innenfor de rammene vi er gitt av regjeringen og Stortinget. Dersom regelverket vi er satt til å forvalte skal endres må det gjøres av politikerne og Kunnskapsdepartementet, ikke av NOKUT.

Det skal også nevnes at Kunnskapsdepartementet har sett et behov for å utrede våre høringsinnspill nærmere. I det arbeidet bidrar vi gjerne med våre råd og erfaringer. Enn så lenge må vi forholde vi oss til regelverket slik det er i dag.

Mer fra: Nyheter