Nyheter

Sport på begge kanaler

NRK bør gi et mangfoldig kulturelt tilbud. Det gjør de ikke når de kjører sport, sport, sport på begge kanalene

Mens Kulturdepartementet legger strenge føringer for hvordan en kommersiell TV-kanal skal oppføre seg, er har politisk ledelse total ansvarsfraskrivelse for NRK. NRK har som eget selskap full frihet til å lage og sende de programmene slik de vil uten at "eierne" blander seg inn.

Og det gjør NRK til gangs. De viser sport på begge kanalene samtidig, uten blygsel, uten motforestillinger. De av oss som ikke liker sport, får finne seg noe annet å gjøre på. Klar tale.

"Follow the money"

Sport handler, som mange av oss vet, om penger. Store penger. Det er grunn til å mistenke at NRK og/eller NRK-ansatte eller tidligere ansatte nå sitter på eiersiden i produksjonsselskaper som lager sportssendinger for NRK. Riksrevisjonen ønsket i sin tid å se på noen av de selskapene NRK var involvert i, men fikk smekk på fingen og beskjed om å holde seg langt vekke.

Sporteliten lever ikke bare av å vinne, de lever av å bli promotert, at deres sponsorer får sendetid på NRK. Vi snakker om 10 millioner kroner årlig for enkelte. Og NRK stille lydig opp og gir dem fri mikrofon, både i løypene, privat, og i andre TV-programmer.

Og til sist er det direkte annonseinntekter. NRK som ble laget som en reklamefri institusjon finansiert av folket, sniker inn reklame i stadig flere settinger samtidig som de opprettholder betalingen fra folket. "Det er får å kunne vise mer sport", sier de. Men kanskje det er omvendt? At de viser mer sport for å få inn mer penger?

Bredde-idretten derimot kan ikke betale for seg, derfor får den minimalt med sendetid.

Nå skal vi ikke lenger kunne velge vekk å bidra til NRK. Nå når lisensavgiften flyttes til skatteseddelen, og det på en måte som favner svært bredt i bånn med en profil som gjør at de fleste av oss får full uttelling, vil vi alle være med å finansiere NRK sin satsing på sport på begge kanaler, for ikke å snakke om gambling for Norskt Tipping.

Kringkastingsrådet

er den institusjonen du kan klage til når du er lei av sport på begge kanaler samtidig. Rådet har fått så mange klager på sport at de ganske enkelt har sluttet å publisere det. Siste året vi kunne lese statistikk over klagene var 2016.

Dette er jo en særdeles uprofesjonell måte å drive på, som sier det meste om hensikten til Kringkastingsrådet og hvilken åpenhet de er tilhenger av.

Når NRK selv ikke evner å ivareta alle seerne på en god måte, må Kulturdepartementet tre inn på vegne av de som finansierer gildet og si fra. Dette her er simpelthen ikke godt nok.