Nyheter

Barn og unges medvirkning er viktig

Barns og unges rett til medvirkning i planprosesser er viktig. Oslo kommune skal bygge en ny vannforsyning til byens innbyggere, og planforslaget ligger ute på offentlig høring til 18. mars.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Barns rett til medvirkning i planprosesser er viktig, og prinsippet er også nedfelt i FNs barnekonvensjon. Oslo kommune skal bygge en ny vannforsyning til byens innbyggere, og planforslaget ligger ute på offentlig høring til 18. mars. Anleggsarbeidet vil berøre en rekke områder av byen, blant annet Huseby, Sollerudstranda og Mølleparken på Sagene.  Vann- og avløpsetaten har i planprosessen tatt kontakt med barnetalspersoner i bydelene og invitert skoler i området til medvirkning og informasjonsmøter, og har jobbet mye for å få dette til. Dessverre fikk vi ikke respons verken fra barnetalspersonene eller skolene til tross for gjentatte purringer.

Barns medvirkning i planleggingen skal sikre at deres behov blir ivaretatt. Det gjelder uteområder, samlingssteder for barn og unge, og ferdselsstier som benyttes i fritidsaktiviteter og som skolevei. Utbyggere er pålagt å registrer «barnetråkk» i planleggingen, og noe med hensikten med kontakten til barnetalsperson og skolene i området var nettopp for å få kunnskap om dette. Derfor har vi i stedet i planprosessen måttet hente informasjon fra bydel Sagene om deres barnetråkkregistrering, og for Huseby fikk vi slik informasjon fra Plan- og bygningsetaten.

Vann- og avløpsetaten får i Dagsavisen den 6. mars kritikk for manglende medvirkning for barn og unge som bruker Sollerudstranda. Der planlegges det massetransport og annen anleggsaktivitet. Dette er kritikk som vi tar til oss, og som vi nå søker å gjøre noe med. Sollerudstranda kom sent inn i planprosessen, og dette er noe av bakgrunnen for at arbeidet med medvirkning har vært for dårlig. Vi har nå invitert barnas representant i bydelen og det lokale ungdomsrådet til dialogmøte, og vi er også i dialog med Sollerudstranda skole og barnehage.

Gro Haldis Elden,
Kommunikasjonsansvarlig

Ny vannforsyning Oslo

Vann- og avløpsetaten

Mer fra: Nyheter