Nyheter

Vil Venstre verne myra?

Risikerer vi at regjeringen lage et hullete «forbud» mot nydyrking av myr? Nesten en tredel av klimagassutslippene fra landbruket stammer fra oppdyrket myr, og myrer er viktige levesteder for planter, insekter og fugler.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er godt over to år siden den daværende regjeringen inngikk avtale med Venstre og KrF om at det skulle legges fram forslag om forbud mot nydyrking av myr. Ennå er ikke avtalen oppfylt. Statsminister Erna Solberg har vært krystallklar på at et forbud er viktig, betydningsfullt og det billigste klimatiltaket i norsk landbruk. Høyres Tom-Christer Nilsen talte varmt for et nydyrkingsforbud i Dagsnytt Atten 14. januar, og få dager etter slo den nye regjeringsplattformen fast – nok en gang – at nydyrking av myr skal forbys.

Så går noen enkelt-representanter fra Venstre halvannen måned senere offentlig ut og vil lage store huller i det avtale nydyrkingsforbudet, uten klarering fra Venstres ledelse – i en kjernesak for Venstre og et nøkkelpunkt fra Granavolden. Skal de få ta sitt eget parti, sine regjeringspartnere og statsministeren ved nesen på en slik måte?

Det er forutsigbart at deler av landbruket har gått aktivt ut mot et nydyrkingsforbud. Utslippskutt må tas andre steder, sier landbruket – på samme måte som bilistene, flyturistene og oljenæringen. Ja, det finnes alltid en bukk Bruse som er større og viktigere å ta enn lille meg, og slik kommer vi aldri i gang med å løse klimaproblemet.

Samtidig er det forunderlig om landbruket, som en foregangsfigur i sirkulærøkonomien, skal insistere på å fortsette å gå løs på den ufornybare ressursen myr med gamle, stabile karbonlagre. De kan forsøke å så tvil om forskningen og grave fram rapporter som viser noe annet, men kommer aldri unna at myr har verdens største karbonlager per kvadratmeter og er en naturlig klimaløsning. Det er slått fast i inn- og utland at ødeleggelse av myr er skadelig for både klima og har et myldrende naturmangfold. Norge har sågar overtalt Indonesia til å stanse ødeleggelsen av sine myrer.

Mest hoderystende blir vi om Venstre og KrF går med på å kaste bort sin egen miljøseier fra 2016, det året det faktisk ble brudd i budsjettforhandlingene på grunn av dårlige miljøresultater. I siste liten i desember 2016 kom myra inn og ble en av redningene på klimaregnskapet i budsjettavtalen. Skal resultatet etter to og et halvt års sommel og fommel bli et «forbud» fra landbruks- og matminister Bollestad som gir dispensasjon til de fleste som ønsker å dyrke myr?

Miljøtiltak får faktisk konsekvenser. Det er selve poenget. Alle tiltak får ikke lik effekt for alle, og noen ganger virker det urettferdig. Men det virker i hvert fall. Så kan man kompensere på andre måter, for eksempel med en areal- og landbrukspolitikk som bevarer den dyrka marka vi allerede har. Vi forventer at Venstre, KrF og resten av regjeringen ikke skyter seg selv i foten, men oppfyller løftet om et ordentlig forbud som virker mot all nydyrking og ødeleggelse av myr.

Mer fra: Nyheter