Nyheter

Grønn transport - Innlandet går foran!

Samferdselssektoren er avgjørende for at vi skal klare det grønne skiftet. Der går Innlandet foran

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Dette var mitt innlegg i debatten på årsmøtet i Innlandet Arbeiderparti.

Årsmøte, dirigenter!

Jeg vil snakke om det jeg mener er den viktigste saken for Innlandet, nemlig samferdsel.

For fra naturens side ligger vi slik til at vi kan ta unna mye av veksten i Oslo-området, og det er ekstra viktig for oss i sørfylket. Men vi kan ikke ta unna alt med biltrafikk. Framtida er grønn, og framtida er kollektiv.

Fra AUFs side har vi lagt fram ei smørbrødliste med tiltak som vil gjøre kollektivtransporten grønnere. Vi vil, for å nevne noe:

  • Senke prisene på kollektivtrafikk
  • Ha et nasjonalt ungdomskort til 250 kroner
  • Styrke CO2-fondet for kollektive transportløsninger
  • Si nei til mer biltrafikk og ja til mer kollektivtrafikk

Fra Gran Arbeiderpartis side har vi foreslått dette:

  • Å forlenge flybussen på Hadeland fra Gran stasjon til Brandbu skysstasjon, så blir det lettere å komme seg fra Innlandet til utlandet.
  • Innføre et Innlandskort for eldre og ungdom, så kan besteforeldre og barnebarn reise billig og miljøvennlig, alle skal som kjent med.
  • Få på plass en avtale med Ruter om at Ruter-billetter kan brukes på Gjøvikbanen og pendlerbussen. I dag kan du reise med Ruter-kort til Hakadal - og der stopper det. Men jeg mener å ha forstått at det finnes en verden utenfor Nittedal også.

Årsmøte, det sies om oss på Innlandet at vi er jøtt spontane, bare vi får tenkt oss om. Jeg tror det er en kjerne av sannhet i det. Min ambisjon som samferdselspolitiker er å få opp dampen, eller kontaktledningsanlegg, som er den moderne løsningen. Nå bygger vi Innlandet, og da bygger vi noe nytt, grønt og framtidsretta. Derfor skal dere stemme ja til bedre kollektivtrafikk - og nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Takk for meg!

Mer fra: Nyheter