Nyheter

Fakta som ikke passer inn

Selv om man ikke liker konklusjonen, blir det feil å kalle den en bløff.

I et debattinnlegg om private barnehager skriver Line Aas-Eng at finansministeren «ser vekk fra fakta som ikke passer hennes ideologiske prosjekt.»

I neste åndedrag gjør hun akkurat det samme selv, idet hun kaller Agenda Kaupangs konklusjoner om samfunnets besparelser ved å bruke private barnehager for «en bløff».

At Aas-Eng ikke forstår sammenhengene, betyr ikke at de ikke eksisterer.

Det er et faktum at Agenda Kaupang, basert på makrotall, har beregnet et én oppholdstime i en kommunal barnehage koster samfunnet cirka fem kroner mer enn én oppholdstime i en privat barnehage. Ifølge regnestykket ville skattebetalerne måttet betale i snitt to milliarder kroner mer i året de siste ti årene dersom kommunene skulle drevet alle barnehagene selv. Ingen har så langt – tross helhjertede forsøk – funnet faktiske feil i regnestykket.

Lina Aas-Eng omtaler i innlegget PBL som «de kommersielle barnehagekjedenes fremste lobbyorganisasjon». I den grad fakta fortsatt er av interesse: Vi er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for mer enn 1.900 private barnehager. Blant medlemmene er det et bredt spekter av selskapsformer, blant annet drøyt 1.000 aksjeselskap, nesten 450 samvirkeforetak og nærmere 200 barnehager eid av stiftelser. Mer enn 60 prosent av medlemmene våre er enkeltstående barnehager.

Vi er stolte over å representere alle typer private barnehager, og vi tror at det mangfoldet de representerer gjør en forskjell for titusener av barn og familier hver eneste dag.