Nyheter

Humorserien «Kongen av Gulset»: Fresk, norsk ungdom

Komiker Jonis Josef ser tilbake på gutteårene med humornostalgi som favner bredt.

4

TV-komedie

«Kongen av Gulset»

NRK3 og NRK TV, premiere torsdag  kveld. Alle episodene slippes samtidig.

Jonis Josef er kanskje et nytt navn i TV-sammenheng, men i standup-miljøet har han allerede skaffet seg et godt navn. Han er også en av veldig få norsksomaliske komikere i landet, og i NRK-serien «Kongen av Gulset» forteller han om den 13-årige Jonis opplevelser. Han vokste opp på Gulset, en forstad med mange innvandrerfamilier, visstnok Skiens Holmlia, i tilbakeblikk som har mye humor og mye hjerte.

Det er voksne Jonis selv som tegner og forteller, og som kødder med alt og alle, om bakgrunnen hans, foreldrene, norsk skolevesen, tenåringers tunnelsyn, lokalsamfunnet, tidsånden. Han guider oss gjennom unge Jonis hverdag, opplevelser og prøvelser, hjemme, på skolen, i fri dressur på fritiden, med befriende humor og ektefølt nostalgi (handlingen foregår i 2005, og ja, det begynner å bli lenge siden), alt formidla i seks episoder av en ung skuespillergjeng med mye energi og stor formidlingsglede. Sjuende episode er Josef selv på standup-scenen.

Les også: «Black Earth Rising»: Spennende, gripende og mystisk

Teenage-Jonis (Abdikarim Sheik) var kanskje en minoritet bosatt i en norsk fattig forstad, men selv var han opptatt av å være mest mulig sammen med vennene, være kulest, tøffest, bli rapper, få sjans på den peneste jenta på skolen (Kristine med K) og bekjempe erkefienden Charky. Dette handler mye om å finne en plass, om vennskap og tilhørighet, bror. Unge Jonis ville være kongen. Og når han vil sjekke opp drømmejenta, bruker han «dating-boka» «The Game» ...

Hjemme må Jonis takle sin strenge mor, som mener alt en 13-åring finner på er haram, og faren (Yosef Wolde-Mariam fra Madcon) som har det med å forberede Jonis på livet med egne fabler/jungelanekdoter. Skiens egen sønn Bård Tufte Johansen har birolle som rektor på ungdomsskolen, hvis største frykt er å si noe som helst som kan oppfattes rasistisk. Flere kjente komikere dukker opp her og der, men skildringen av tid, sted og miljø er minst halve moroa.

Mer ny TV å seHeimebane 2: Fotballeventyret fortsetter

Dette er komedie i slekt med amerikanske «Fresh of the boat» (koreansk-amerikanere på 1990-tallet) og «The Goldbergs» (ren 80-tallsnostalgi) samt gamle «Everybody Hates Chris» (komiker Chris Rocks oppvekstminner). Den største forskjellen må være at «Kongen av Gulset»-skaperne ikke har amerikanske TV-millioner å lage serie for. NRKs serie har sikkert kosta mindre enn en halv episode «Heimebane» – uten at det har gått utover humorens kvaliteter.

Dette er den første humorserien om en norsksomaliers oppvekst i en norsk forstad utenfor Skien, samtidig er den en av flerfoldige serier om tenåringsliv skildra med humor som er kommet de siste årene (se: Netflix).

I den konkurransen vinner denne serien på skildringene av et kapittel norsk virkelighet. Dessuten er det berikende å oppleve en ny norsk komiaktør i full vigør på skjermen, som en avveksling til alle de etablerte komikerne som har klippekort på TV-kanalene uten egentlig å ha stort å si.

Noen ganger bikker denne serien over i tjukkeste nostalgien, i for åpenbare sjarmoffensiver, og noen skøyeraktige opptrinn kunne nok vært sendt på NRK Super (med språk-sensur).

«Kongen av Gulset» er morsomst når humoren er skarp, kvikk og frekk.

Kritikerrost komishow: Absurd humor på sitt beste med Calle og Vidar

Mer fra Dagsavisen