Nyheter

DU MÅ BETALE DYRERE STRØMPRISER – TAKK EØS-AVTALEN

Norge har hatt to folkeavstemninger i spørsmålet om Norges tilslutning til Eu. Ja-til-EU-tilhengerne tapte dem begge

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Men ja-til-EU-tilhengerne har sittet med makten – helt siden før første EU-avstemning (1971). Da sørget ja-til-EU-tilhengerne i stedet for å lage EØS-avtalen - med sitt flertall i Stortinget – og uten å spørre det norske folket. En avtale som i praksis viser seg å være helt lik fullt medlemskap i EU – bare at Norge har ikke stemmerett i EU. «Mindretallsdiktaturet» vant frem.

Etter 24 år med EØS-avtalen, viser den at Norge verken har noe handlingsrom, reservasjonsrett eller vetorett. I hvert fall har ikke ja-til-EU-tilhengerne tatt den i bruk. I stedet har befolkningen blitt manipulert og lurt på en slik måte at norsk suverenitet er avgitt til EU i flere omganger – og stikk i strid med Norges Grunnlov.

Arbeiderpartiet 8 ufravikelige krav for å si ja til tilslutning til EUs energibyrå Acer, viser at dette med handlingsrom, reservasjonsrett eller vetorett bare er falskneri. Arbeiderpartiet stemte ja til Acer uten forbehold og de 8 ufravikelige punktene fremstår dermed som et dobbeltspill for dem som tror at reservasjonsrett er mulig.

EU HAR VUNNET KAMPEN OVER NORSK ARBEIDSLIVSLOVGINING OG TARIFFER

EU har vunnet kampen over norske arbeidslivslovgivning og norske tariffavtaler, og dermed svekket fagforeningene. Akkurat slik som i EU, og hvor sosialdemokratiene taper terreng. I tillegg kommer utvidelsene i Schengen-avtalen i 2004 – som åpnet opp fri flyt av arbeidskraft. I dette bildet har også ESA/ Høyesterett bidratt sterkt for å håndheve EU/ EØS-lovgivningen (eksempelvis i Holship-dommen i havnearbeiderkonflikten i 2016).

I EU har ikke arbeidstakere i ikke-akademiske yrker opplevd reallønnsvekst på 20-30 år. Den politikken har også nådd Norge. Arbeidstakere i ikke-akademiske yrker + skift- og turnusarbeidere har ikke hatt lønnsvekst siden 2008 i følge rapporter fra Fafo.

Samtidig som at arbeidstakere i ikke-akademiske yrker + skift- og turnusarbeidere ikke lengre får stillinger med ei lønn som er til å leve av. I stadig økende omfang tilbys de nulltimers arbeidskontrakter, lave stillingsbrøker, og tilfeldige småjobber via vikar- og bemanningsbyråer, eller ender opp på slavelignende kontrakter under NAV under dekke av arbeid for trygd.

Og i likhet med EU kuttes det i trygdeytelser (pensjoner) gjennom kraftige underreguleringer av pensjonene.

Men arbeidstakere og trygdede pålegges å betale stadig flere og økte avgifter og priser - uten at dette kompenseres lønnsmessig. En slik vare er økte strømpriser. Dette er den samme politikken som er grunnlaget for at de gule vestene har gått til opprør i Frankrike og Belgia i disse dager.

EØS HAR OVERTATT STYRINGEN OVER NORSK KRAFT

Norsk vannkraft ble muliggjort gjennom et spleiselag i det norske folket. Norsk kraft var kilden til at Norge ikke lenger forble Europas nest mest fattige land. Vannkrafta var hele det norske befolkningens eiendom og Norges vei ut av fattigdommen.

Så kom Syse-regjeringen i 1989 (Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet) og liberaliserte energiloven i 1990. Gro Harlem Brundtland-regjeringen III utnyttet dette og delte kraftverkene i Statkraft og Statnett i 1991. Norsk kraft ble gjenstand for et marked for private spekulanter - i tråd med EØS-avtalens prinsipper om markedsstyring.

For kort tid siden gikk kraftspekulanten Einar Aas konkurs, etter å ha tjent omlag 3 milliarder kroner på råvarebørsen for kraft Nasdaq (jf Agderposten) - for deretter å gå konkurs, og det uten at Einar Aas eide så mye som et eneste kraftverk.

Ikke nok med det, politikerne har ordnet skattesystemene slik at Einar Aas kan få tilbakeført over 208 millioner kroner som er innbetalt skatt, for sine tap. Når ting går galt – skal fellesskapet redde selv de grådigste blant de grådige.

NORSKE FORBRUKERE SKAL SUBSIDIERE EU

Det at det norske folkets kraft er blitt gjenstand for et marked etter EØS-avtalen - gjør at den norske vannkraften selges der prisen er høyest. Og vannmagasinene (norsk beredskap) tømmes ukritisk for at vannkraften skal flyte fritt til EU. Alle fikk føle virkningen av denne politikken under tørken i sommer.

Det norske konkurransefortrinnet – med billig kraft til norske arbeidsplasser - viskes gradvis ut. For en høyere strømpris i Norge, medfører at prisene på norske eksport- og forbruksvarer øker.

Denne politikken medfører trolig at det blir mindre investeringer i Norge, og at arbeidsplasser etableres i land i Europa – der hvor arbeidskraften er billigere. Dette er mulig - for nå er EU i ferd med å få full kontroll på norsk kraft – gitt at Acer-avtalen blir noe av (avhenger av Islands standpunkt som ventes i løpet av mars 2019).

Det planlegges tre nye kabler til utlandet – til henholdsvis Tyskland, England og Skottland. Dette fordi at mer av vår vannkraft skal eksporteres til EU, og til markeder/ børser hvor spekulanter kan boltre seg fritt.

Takken norske borgere får tilbake – for å finansiere eksportkablene, er høyere strømpriser. Priser som kan bli både det dobbelte, og kanskje enda mer enn hva de vi har i dag. Til hjelp for å få fastsatt den riktige prisen -har vi fått såkalte «smarte» strømmålere - som kan hjelpe spekulanter som Einar Aas til nettopp å få «riktig pris».

Noen som føler seg lurt og bedratt? Norge må ut av EØS-avtalen.

Mer fra: Nyheter