Nyheter

Don’t shoot the pianoplayer

Streik er siste utvei når alt annet er prøvd. Det er ikke med lett hjerte Norsk Sykepleierforbund (NSF) tar medlemmene ut i streik.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når vi allikevel velger å gjøre det, får det i alle sammenhenger konsekvenser. Både for pasienter og for de ansatte. Dette gjelder også i denne streiken. Uttaket denne gangen er gjort for å skjerme pasientene mest mulig.

Samtidig er streik den muligheten vi har dersom forhandlingene ikke fører frem. I dette tilfelle er bakgrunnen for streiken at Norsk Sykepleierforbund kom til enighet med alle andre arbeidsgivere i årets tarifforhandlinger, mens vårt krav om en minstelønn for sykepleierne ble avvist av NHO. Selv om mange sykepleiere i NHO bedrifter ligger på en lønn som kan sammenlignes med minstelønn i kommunal sektor.

Kravet fra NSF er derfor ikke dyrt for NHO å innfri. Så da er spørsmålet – hvorfor er det ikke vilje til å sikre minstelønnsnivå for de få som ligger langt under dette nivået? Er det av hensyn til de store kommersielle bedriftene som er avhengig av lave kostnader for å vinne anbud?  Og som gjør det ved å holde lønningene til blant annet sykepleierne nede?

Godhaabs venneforening skriver godt om bekymringene for fremtidig drift på Godthaab. Dette kan bli realiteter som de streikende ved denne og andre institusjoner i NHO er bekymret for. Derfor bør Godthaabs venneforening og ledelsen ved Godthaab sende dette signalet til NHO.

Det er maktpåliggende at NHO Handel og Service kommer seg til forhandlingsbordet. Vi er klare.

Mer fra: Nyheter