Nyheter

Norge sikter mot tre grader global oppvarming, og styrer mot fire

I FN jobbes det intenst for å begrense klimaendringene. I Polens kullhovedstad kan en viktig brikke nå falle på plass i desember. Da må Norge stille opp med større kutt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Like sikkert som at orkanene rammer USAs østkyst i høstmånedene, er det at elvene går over sine bredder i Gudbrandsdalen. Begge deler med store menneskelige konsekvenser. Klimaforskerne har lenge advart mot kraftigere ekstremvær som følge av klimaendringene, og vi har begynt å se resultatene.

Det er tre år siden verdens land klarte å enes om Parisavtalen. Et historisk øyeblikk som resulterte i en svært viktig avtale som sier at den globale oppvarmingen skal holdes til godt under 2oC, helst ned mot 1,5oC. Et svært krevende mål. FNs klimapanel slo for to uker siden fast at for å klare dette må vi halvere utslippene våre innen 2030.

Millioner rammes

Selv om vi skulle klare dette målet, vil klimaendringene få dramatiske konsekvenser for millioner av mennesker. Og det er verdens fattige mennesker som allerede nå, og i framtiden, blir hardest rammet av klimaendringene, de som ikke har økonomiske ressurser nok til å tilpasse seg et endret klima. Disse bor i land som Bangladesh og Somalia, land som allerede nå er hardt rammet av dramatiske klimaendringer.

Enda er det ingen som vet hvordan man skal innfri Parisavtalen, for reglene er ikke bestemt. Disse reglene skal landene bruke årets førjulstid på å bli enige om på klimatoppmøte i kullgruvebyen Katowice i Polen.

Bommer på mål

Parisavtalen sier at hvert enkelt land skal bestemme sine egne klimamål. Til sammen håper man at disse målene skal være sterke nok til vi klarer 1,5-gradersmålet. Dette er ikke tilfelle i dag. Legger man sammen alle landene sine klimamål, er vi bare en tredjedel på vei.

Norges klimamål er i dag at vi skal kutte våre klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030. Dette sier klimaanalytikerne i Climate Action Tracker ikke er godt nok. Hvis alle land hadde lagt seg på samme nivå som Norge, ville verden opplevd en global oppvarming på oppimot 3oC. Samtidig sier analytikerne at den politikken Norge fører nå ikke vil ta oss dit engang, men samsvarer med en oppvarming på oppimot 4oC.

Samtidig skriker verden etter maks 1,5oC.

Økte nasjonale mål

Så Norge må ta vår rettmessige del av ansvaret. Klimaforskere fra Stockholm Environment Institute har regnet ut at i tillegg til en omfattende internasjonal innsats, må Norge kutte 53 prosent av våre utslipp hjemme.

Dette må Ola Elvestuen ta med seg til Polen i desember for å sende tydelige signaler om at vi er villige til å øke våre klimamål. Kun på den måten kan vi presse andre land til å gjøre det samme. Og kun på den måten kan vi unngå de verste klimakatastrofene. For folk i både Gudbrandsdalen og USA. Og ikke minst for verdens fattigste.

Mer fra: Nyheter