Nyheter

Bistand til Tsjad

Tsjad trenger mer enn nødhjelpsutstyr

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Utviklingsminister Nikolai Astrup viser stolt frem flylasten med nødhjelpsutstyr han sendte avgårde til Tsjad i forrige uke. Men han indikerer også at det må veldig mye mer til for redde landet fra en virkelighet det er vanskelig å forholde seg til. Tsjads helseminister fortalte Astrup at han forventer at landets befolkning kan komme til mer enn å tredoble seg fra 15 millioner til 50 millioner innen 12 år.

Denne ukens "Economist" antyder at for mange fødsler i Afrika ødelegger skjør økonomisk vekst. Den indikerer at de fleste barn blir født i verdens fattigste land --- land som Tsjad ---- som har færrest ressurser til å ta dem imot. Over 75% av jenter gifter seg innen de er 18 og mange sier at 9 barn er den ideelle familiestørrelse. Vi i Norge forventer at med den kommende eldrebølgen kommer vi ikke til å ha nok folk i arbeid for å understøtte dem under 20 og dem over 65 som ikke jobber. I dag er forholdet yrkesaktive:ikke yrkesaktive 100:60. Men på grunn av ekstremt høye fødselsrater i land som Tsjad blir forholdet yrkesaktive:ikke yrkesaktive 100:100++.

I dag har Tsjad ikke på langt nær nok jobber til sine 15 millioner innbyggere. Hvordan blir det når det er 35 millioner nye munner å mette?  Om det er mange afrikanere som forsøker å komme seg til Europa over Middelhavet i dag er dette bare en liten forsmak på hva vi kan vente oss i 2030!

Mer fra: Nyheter