Nyheter

IRAN

Vi har hørt mye om Iran i sommer. Per Sandberg sier at Iran er et fantastisk land med vennlige mennesker.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er også min erfaring fra en ferietur for mange år siden. Jeg tenkte at når jeg nå skulle til Iran, måtte jeg kjøpe et persisk teppe, det fineste av alle tepper. Ikke gulvteppe, det er for dyrt og passer ikke i norske hjem. Et veggteppe, grønt med blomster og fugler.

Med en gang vi kom ned, begynte jeg å se etter det. Men nei, ingen grønne tepper. De hadde de nydeligste silketepper i rødt og blått, men de var dyre og passet ikke hos meg.  Den siste dagen gikk jeg en tur alene om ettermiddagen og kom forbi en basar med en liten teppebutikk, og tenkte at jeg får prøve en siste gang og gikk inn. Eieren satt bak disken og sa: Du sikkert trett, sett deg og hvil. Ja, jeg var trett og satte meg. Han sa: Du er sikkert tørst, vil du ha en kopp te ? Ja jeg var tørst, og sa ja takk. Så fortalte han at han nettopp hadde vært i London, og hadde gått og sett i butikkvinduene hva de solgte teppene hans for.

Så spurte han hva jeg var ute etter. Mens jeg fortalte det, kom to av hans voksne sønner inn. Faren sa han ikke trodde de hadde hva jeg ønsket, men sønnen og jeg kunne gå ned på lageret og se. Den andre sønnen forsvant. Intet teppe, og sønnen fulgte meg til utgangen. Idet jeg skulle si adjø, hørte vi et rop og den andre sønnen kom løpende alt han orket. Da han nådde frem til oss, hadde han ikke pust igjen, og kastet det han hadde med rett ned på gulvet. Og der lå mitt grønne teppe, med blomster og fugler, i riktig størrelse !  Siden har det hengt over peisen min.

Midt i forrige århundre ble Iran styrt med hard hånd av en rajah.

Folket gjorde opprør og ajatollah Komeini kom hjem fra eksil og tok makten. Om det hadde vært ille før, ble det mange ganger verre nå, med sharia-lover. Da Komeini døde, ble ajatollah Ali Kamenei valgt på livstid. Han er nå over 70 år, og har all makt. Det fins en president, for tiden Rohani. Presidenten velges for 4 år om gangen. Men han kan ikke gjøre annet enn det Kamenei godtar. Iran har også et parlament, men det er vanskelig å få tillatelse til å stemme ! Det finnes et Vokterråd, med bare jurister.

På TV har nå begynt en serie som heter "Vår mann i Teheran".

Han som lager den er nederlandsk journalist, gift med en iransk dame, og bosatt i Teheran.  Han sier: I Iran er ingenting tillatt, og alt er mulig !

Mer fra: Nyheter