Debatt

Kan man stole på kostråd fra meieriindustriens pr-organ Opplysningskontoret for melk (melk.no)?

Direktør ved meieriindustriens markedsførings- og reklameorgan Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter, eller melk.no, Ida Berg Hauge er bekymret (viser til innslag på tv2 juni 2018) over at influencere , altså andre influencere enn melk.no, deler sine erfaringer om kosthold på sosiale medier og påvirker til å drikke mindre melk. Det er kanskje ikke så rart at en som er kjøpt og betalt av meieriindustrien for å framsnakke melk og meieriprodukter, advarer mot å lytte til konkurrerende kilder.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kan man stole på noen som har som en lovfestet oppgave, ihht Omsetningsloven, å framsnakke meieriprodukter med formål om å fremme omsetningen? Direktør ved melk.no viser til statens kostråd, men tolker disse til sin fordel. Det er ikke sant, slik Berg Hauge hevder, at staten sier at bør spise kjøtt som en del av unt kosthold. Helsedirektoratet har allerede for over tre år siden uttalte følgende på sine nettsider:

"Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere."

Det er heller ikke sant at helsemyndighetene anbefaler "3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag" for alle, slik melk.no later som. Anbefaling om magre meieriprodukter gis for folk flest, fordi norske kostholdsråd, akkurat som kostråd i mange andre land, baseres på landets matvaner, matkultur og matvarer. På Helsedirektoratets nettsider står det blant annet at "Et vegankosthold kan settes sammen slik at det gir tilstrekkelig av alle næringsstoffer." Og videre: «Noen få studier viser at barn som får vegankost kan vokse langsommere, men veksten er likevel innenfor normalområdet.» https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/naringsrik-vegetarkost

Nasjonalt råd for ernæring ga ut en rapport Risiko for jodmangel i Norge, etter at en stor studie ved Folkehelseinstituttet viste at godt over 50 % norske gravide kvinner har urovekkende lavt inntak av jod. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har nylig satt i gang utredning av hvordan berike alt norsk matsalt og noen brødvarer med tilstrekkelige mengder jod. Dette nettopp fordi vanlig mat ikke er tilstrekkelig, altså ikke bra nok - i motsetning til det pr-kampanjen til melk.no «vanlig mat er bra nok» prøver å skape inntrykk av.

Videre har Helsedirektoratet, avdeling for barne- og ungdomshelse, nylig lansert nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/svangerskapsomsorgen. Retningslinjen gir egne råd om kosttilskudd av jod, nettopp fordi vanlig mat, som over halvparten norske gravide spiser, og der meieriprodukter er hovedkilden til jod, ikke er tilstrekkelig til å dekke jodbehovet. I hele verden er det jodberiket salt som er hovedkilden til jod, det er fordi jod er et næringsstoff som er vanskelig å få uten kunstig beriking.

Det er ikke uten grunn at staten ønsker å tilsette opp til ti ganger mer jod i alt norsk matsalt og noen matvarer. Det er også en grunn til at meieriindustrien kunstig tilsetter vitamin D i flere av sine produkter, samt at nordmenn i generasjoner har drukket tran som tilskudd av vitamin D. Og denne grunnen er nettopp det at vanlig mat ikke er bra nok.

Tanja Kalchenko, lege

https://www.tv2.no/a/9930125/

https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/naringsrik-vegetarkost

https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn

http://www.ernaeringsradet.no/wp-content/uploads/2016/06/IS-0591_RisikoForJodmangeliNorge.pdf

https://www.vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/jodberikningtilsetningavjodtilsalt.4.fc28d8f161931feec52c71f.html

https://www.fhi.no/nyheter/2017/jodmangel-hos-mor-kan-pavirke-barnets-utvikling/

https://www.fhi.no/ml/kosthold/

Mer fra: Debatt