Nyheter

Tragisk syn på Svalbard: Isbjørnunger spiser plast

Under en båttur på Svalbard i juni fikk naturfotografen Olav Thokle endelig øye på en liten isbjørnfamilie på en liten øy. Men gleden ble kortvarig.

Bilde 1 av 0

For selv om bildene av isbjørnbinna og de to ungene hennes på øya i Liefdefjorden nord på Svalbard ble flotte, så ble fotografen trist da han så hva som sto på menyen til de to ungene.

– Isbjørnmor tok seg en lur, mens ungene lekte med en stor søppelpose de hadde funnet i fjæra. Plastposen ble fort revet i biter, før den havnet ned i de små bjørnemagene, forteller Thokle.

Les også: Pingvinene i Antarktis får mindre konkurranse om middagen

Stadig mer forsøpling

Målet for turen var å fotografere arktisk natur- og dyreliv, med isbjørnen i sentrum, men Thokle sier at han stadig oftere ser fargerike plastbiter, tomflasker eller rester av fiskeredskap gjennom søkeren på kameraet.

– Da kan det være fristende å utelate disse fremmedelementene fra bildene. Dette ønsker vi jo ikke å se. Likevel er det viktig å dokumentere de mindre pene sidene ved tilværelsen, mener han.

Forskning viser at det hvert minutt havner omtrent 15 tonn plast i havet. Forskerne mener at rundt 70 prosent av plasten ender opp på havbunnen. Også mengden av plast i Arktis sjokkerer forskerne.

Les også: Slik skal plastbruken kuttes

Mer plast enn fisk

I Norge slippes det ut rundt 8.000 tonn mikroplast – plastpartikler som er mindre enn 5 millimeter – årlig.

På verdensbasis havner hvert år rundt 8 millioner tonn plast i verdenshavene, og ifølge World Economic Forum vil det innen 2050 være mer plastsøppel i verdenshavene enn fisk om problemet ikke løses.

Når plasten først har kommet ut i naturen, kan den forurense i hundrevis av år.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen