Nyheter

Er det ikke snart på tide å slutte med russefeiring ?

Russ og russefeiring er betegnelsen på feiringen for avgangselever på videregående skole.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Historisk  bygger den dels på en dansk tradisjon, som jeg ikke fant ut noe om, men var jo opprinnelig knyttet til examen artium fra katedralskole eller latinskole. For ikke så veldig lenge siden forsvant latin, som hadde vært hovedfaget. Helt til etter krigen var det bare 7 års folkeskole som var obligatorisk. Etter folkeskolen var det framhaldskole, yrkesskole, handelsskole osv. Realskole og gymnas førte frem til eksamen artium, som en på et tidspunkt begynte å feire ved å kle seg i rødt når eksamen var over.

Feiringen startet tidlig om morgenen 17. mai, med russefrokost sammen med læreren. Etter 17.maitoget var det russetog, med plakater og morsomme innslag. Men etterhvert ble det flere og flere russebiler, og russetoget forsvant.

Russeluen har en snor som det skal knyttes knuter i, etter nøye regler. For eks: Knute for: å holde seg våken et døgn. Knute for: å ha sex i skogen.  Sex har det jo vært problemer med, etter uheldige hendelser for etpar år siden.

Er det ikke nå på tide å slutte med russefeiring ?

Mer fra: Nyheter