Nyheter

Eldreomsorg er mer enn sykehjem

De som er så syke at de trenger å flytte på sykehjem sine siste år fortjener en anstendig og god standard. Det er å ta menneskelige hensyn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kommunen er til for innbyggerne. Innbyggernes behov skal selvsagt være førende for den politikk vi vedtar her i bystyret og slik kommunen framstår.

Og jeg er rimelig trygg på det til enhver tid sittende byråd, uansett politisk farge, har lagt det til grunn det de mener er det beste for innbyggerne. Rett nok kan noen beslutninger være kontroversielle og konfliktfylte der og da, men oppreiste ansvarlige politikere har som regel tatt den støyten.

-          Som da daværende Kr.F-byråd Aud Kvalbein initierte beslutningen om å gjøre noen av sykehjemmene om til helsehus, og som har hatt som konsekvens mye flytting av beboere, mot deres vilje.

-          Anbudsregimet har også skapt uro når f.eks. beboere aktivt har valgt seg et sykehjem driftet av Bymisjonen, mens borgerlighetas anbudssystem plutselig førte til at de ble pådyttet en kommersiell drifter.

Det var et enstemmig bystyre som støttet de kvalitetskrav daværende Fr.P-byråd Sylvi Listhaug foreslo for Oslos sykehjem i 2008. Så som krav til enerom med eget bad og toalett.

Det pågår nå en storstilt oppgradering og kvalitetsheving av sykehjemstilbudet. Realiseringen skjer i et raskere tempo enn før. Noen sykehjem er så dårlig at de blir revet. Lindeberg er revet, og Majorstutunet står for tur. Tåsen, Lambertseter og Oppsal står for tur til oppgradering. Det bygges nytt. Ellingsrudåsen, i min bydel, ble utmerket. Og selv ser jeg fram til de to planlagte demenslandsbyene på Furuset og Lille Tøyen. To svært banebrytende prosjekter.

De som er så syke at de trenger å flytte på sykehjem sine siste år fortjener en anstendig og god standard. Det er å ta menneskelige hensyn. Jeg synes det er leit at Fr.P. nå vil reversere på kvalitetskravene.

Og det er en merkelig konstruksjon de vil etablere. Den minner meg om den avtale daværende Fr.P-byråd Christiansen inngikk i sin tid med de utenbys sykehjem: Oslo kommune skulle leie alle de bestilte sykehjemsplassene  på hvert av de private sykehjem fram til den siste Oslo-beboeren falt fra.

Fr.P skaper inntrykk av at sykehjem kan tømmes, plass for plass, etter hvert som de eldre faller fra. Det er ikke mulig. De private driftene vil ikke godta slike vilkår, og det er meningsløst å ha en by med halvfulle sykehjem. Det vil koste enorme beløp som ingen er villig til å betale. Når det gjelder de private plassene er det ingen annen praktisk måte å gjøre det på enn å stille kvalitetskravene når kontrakter skal fornyes.

På kort sikt kan det oppleves ugreit å flytte, men de fleste som har vært igjennom slike prosesser opplever at det blir veldig mye bedre i nye sykehjem som er tidsmessige og har god kvalitet. De eldre trives i de nye sykehjemmene.

Eldreomsorg er så mye mer og annet enn sykehjem. Tar vi utviklingen i sykehjemsplasser, helsehus og aldershjem fra 2007 til i dag har det vel vært en reduksjon hvert eneste år, og samlet reduksjon på 673. Men helt parallelt er det i samme periode vært en økning i antallet omsorgsboliger med 406. Dette er gode tall for en periode hvor byen har hatt en nedgang i eldrebefolkningen med 4.000.

Oslo har nesten 4.000 sykehjemsplasser, og har bedre dekning enn de fleste bykommuner. Det skapes et inntrykk av lange køer, men de finnes ikke i praksis.

Til sist: Fr.P. ønsker å skape en myte om at de rødgrønne partiene vil radere ut de private fra helse- og omsorgssektoren. Men faktum er jo motsatt. Dette bystyreflertallet har -  mot bl.a. Fr.Ps stemmer så vidt jeg husker – vedtatt et mål om at innen 2025 skal 25 pst av plassene innenfor denne sektor være driftet av private ideelle.

Mer fra: Nyheter