Nyheter

Sommerferietips!

Sommerferien står for døren, igjen. De fleste av dere har vel allerede bestemt seg for hva dere skal gjøre. Men har dere tenkt på alt?

Målet med ferien er å hygge seg noen bekymringsløse uker og få ladet batteriene for høsten og vinteren. Derfor er det lurt å gjøre noen praktiske foranstaltninger, slik at man unngår at mesteparten av ferietiden går med til å løse akutt oppståtte problemer.

Frivillig kredittsperre

Ett av de mer vanlige, men ikke desto mindre, forstyrrende ferieproblemer som regelmessig oppstår, er at man blir frastjålet lommeboken. Har man skikkelig uflaks, forsvinner passet og flybillettene også.

En ting er at man da blir stående uten penger. I en eller annen form, har vel de fleste tegnet en reiseforsikring, som kan avhjelpe de problemene som oppstår i denne sammenheng.

Skal man få bistand, må man melde tapet til lokalt politi, og til forsikringsselskapet. Utover å utvise alminnelig forsiktighet, er det lite man kan gjøre i forkant for å unngå slike tyverier.

Identitetstyveri

Det man imidlertid kan gjøre noe med, er å hindre identitetstyverier. Mange bankkort, sertifikatet og passet inneholder opplysninger om fødsels- og personnummer. Dette gjør det enkelt å foreta denne type tyverier. Det enkleste, og mest effektive man kan gjøre for å redusere skadevirkningene av en frastjålet lommebok, er å opprette en frivillig kredittsperre. Er dette gjort, er det mye vanskeligere for tyvene å ta opp lån, tegne mobilabonnementer, bestille kredittkort o.l. i navnet til den de har stjålet identiteten til.

Opprettelse av kredittsperre er enkelt. Man tar kontakt med et kredittvurderingsselskap, og ber om det. Det er også mulig å opprette kredittsperre via internett. I følge Datatilsynets hjemmesider, er det fire selskaper man skal forholde seg til i Norge. Dette er for tiden Bisnode, Experian, Creditsafe og EVRY. Det finnes nærmere informasjon om hvordan man oppretter frivillig kredittsperre på deres hjemmesider.

Helsetrygdkort og reiseforsikring

Dersom man legger ferien til land i EØS-området eller Sveits, er den norske stat forpliktet til å betale opphold på offentlig sykehus i det landet man besøker.

Hvilke utgifter som dekkes følger lovgivningen i oppholdslandet. Disse kan skille seg vesentlig fra hva man er vant fra Norge. For å nyttiggjøre seg rettighetene, må man kunne dokumentere medlemskap i folketrygden. Den enkleste måte å gjøre dette på, er å bestille et europeisk helsetrygdkort. Dette kan man gjøre på www.helsenorge.no

Uavhengig om man har helsetrygdkort eller ikke, bør man ikke reise noe sted uten en god reiseforsikring. Først og fremst må man være klar over at kortet ikke dekker hjemreise ved sykdom. Dessuten må man være klar over at det ikke har noen dekning mot tyveri.

De fleste har en reiseforsikring i en eller annen form. Enten som en integrert del av den forsikringspakken man har for boligen, eller som en tilleggstjeneste til et kredittkort. Det som er viktig å huske på med disse forsikringene, er at det ofte ligger begrensinger i dem.

Reiseforsikringen

For at reiseforsikringen i et kredittkort skal gjelde, kreves det som oftest at minst femti prosent av utgiftene til reisen er betalt med kredittkortet. Man bør derfor sjekke nøye hva som skal til for å få iverksatt forsikringen, før man reiser.

Også når det gjelder reiseforsikringsdekningen i hjemforsikringen, er det viktig at man setter seg inn i vilkårene, og kontrollerer at man er dekket for alle eventualiteter. Når uhellet først er ute, er det for sent å tegne forsikring.

Et spørsmål som stadig dukker opp, er spørsmålet om egenadelsforsikring ved leiebil. Leiebilselskapene har en rekke ulike tilbud. Disse er ofte dyre, og dårlige. Det kan derfor være gode penger å spare på å bruke litt tid på undersøke nærmere, før man leier bil.

Den beste forsikringen får man normalt når man tegner en separat reiseforsikring.

Jeg anbefaler derfor at man, i god tid før ferien starter, går gjennom de forsikringer man har.

Gode forberedelser til ferien er nemlig den beste forsikringen man kan ha. Den er helt gratis.

Mer fra Dagsavisen