Nyheter

Du dømmes til å være en jævla taper

Burde politiet etterforske fitte-SMSen?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ti menn sitter på en hytte og drikker. Det er en situasjon mange kan kjenne seg igjen i, og de fleste ville ha blitt svette både oppe og nede hvis de fikk høre at hytta var videoovervåket. At alt du sa var på lyd.

I dette tilfellet har de valgt å videoovervåke seg selv ved å sende SMS-en "Vi har lyst på fitta di". Det sier en del om nivået på mennene denne kvelden. De diskuterte neppe store samfunnsspørsmål eller veivalg i livet, og de har nok sagt lignende utsagn til hverandre over bordet. En så latterlig SMS kan ikke ha kommet fra intet.

Men selv om ganske mange er kjent med en type garderobehumor, så er ikke et slikt utsagn i nærheten av å være morsomt, verken med eller uten kameraer. Og det er kanskje der det største problemet ligger for disse ti. Å skrive noe sånt til en kvinne som har vært sjefen din, gjør deg ikke til den kuleste gutten i garderoben, du blir en jævla taper. En som prøver å være kul, men som mislykkes fullstendig.

De ble heller ikke noe kulere når SMS-en ble offentliggjort, og ingen ville si noe. De er ti voksne menn som beskytter den ene som skrev: "Vi vil se fitta di." Kan de bli større tapere?

Dette er for øvrig menn som lever av å stille til offentlige valg. Tro det eller ei. Du burde ha begynt å dolke hverandre i ryggen for lenge siden, for å redde sitt eget rykte.

SMS-en ble anmeldt. Og politiet henla saken. Med rette. Dette er en sak som skaper konflikt. Den er moralsk forkastelig, men ikke særlig alvorlig i strafferettslig grad. Den faller inn under sjikane, som i seg selv har lav strafferamme, dessuten er formen, innholdet og mengde av betydning. Mange sjikanesaker har et større volum enn et enkelttilfelle på SMS.

Når ganske mange sjikanesaker av mer alvorlig karakter også blir henlagt, kan ikke politiet forskjellsbehandle en mildere sak fordi det skrives om den i media. Skulle politiet ha etterforsket dette, ville det krevd et ganske omfattende arbeid, som et minimum 10 vitneavhør. Det er mer enn ti dagers arbeid, selv om det ikke ser slik ut på film.

Vi som samfunn må passe oss så ikke alt skal løses av politiet, en såkalt politisiering av samfunnet. I disse tilfellene, som er moralsk forkastelige, men ikke veldig straffbare, kan vi ty til sosial straff, som er langt mer virkningsfullt.

Det er godt at politiet henla. For da kan samfunnet dømme dem alle og kalle dem for en gjeng med jævla tapere.

Menn sender ikke sånne SMS-er. Selv ikke når vi er i guttegarderoben. Det er ikke kult.

En annen måte vi kan utøve sosial straff på, er ved neste valg. For når disse mennene både skaper og håndterer denne saken på en så elendig måte, kan man jo lure på hvordan de klarer seg i Stortingets lukkede rom. Som jo også er en slags garderobe.

Mer fra: Nyheter