Nyheter

Pasientreiser - en vedvarende verkebyll

Igjen har ordningen med dekning av utgifter til reiser som gjelder behandling i spesialisthelsetjenesten, vært på Stortingets agenda. Foranledningen nå, var forslag fra fire representanter fra Senterpartiet. Dette gikk ut på å fremme nødvendige tiltak for å forbedre og forenkle pasentreiseordningen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Utgangspunktet for dette initiativet, var flere nyhetsoppslag på TV på førjulsvinteren, hvor det fremgikk at mange pasienter i Oslo opplevde å måtte vente i timevis på drosjetransport for å komme seg hjem etter poliklinisk behandling på Ullevål eller Rikshospitalet.

Det viste seg at det drosjeselskapet som vant anbudsrunden for denne transporten i Oslo, hadde lagt inn et meningsløst lavt tilbud – for å vinne anbudsrunden.  Hvilket førte til at sjåførene fikk skammelig dårlig betalt for disse turene.  Følgelig ville de helst ikke gjøre denne jobben, og uteble fra bestilte turer. Og de dette selvsagt gikk ut over, var pasientene.  Slik går det når alt overlates til markedet, og ingen tar seg bryet med å ettergå om transporttjenestene fungerer slik de skal – og til beste for pasientene.

Det var først da TV-lyset ble satt på dette fenomenet, at de administrativt ansvarlige for ordningen, og drosjenæringen – måtte svare for hva som var galt her.  Men de som virkelig sitter på toppen her – i særdeleshet helseministeren, toer bare sine hender og skylder på aktørene og ikke på systemet. Dermed, så sitter alle forbedringer svært langt inne. Ikke minst, fordi forbedringer av ordningen nødvendigvis koster penger.  De som styrer dette landet, mener visstnok at det ikke finnes noe mer penger å sette inn her.

Denne saken er enda et eksempel på et fenomen som er typisk for presse-Norge: At en sak med utspring i Oslo-området har langt lettere tilgang til for eksempel dagsrevyen, enn en tilsvarende sak som handler om en finnmarking.  Finnmarksavisene har de siste par åra, hatt gjentatte oppslag og innlegg med helt makeløse historier om hva pasienter på tur til Kirkenes sykehus, Hammerfest sykehus eller UNN i Tromsø, har blitt utsatt for fra pasientreisers side. Pasientreisers rigide ordninger for både reisemåte og reisetidspunkt, har påført en lang rekke pasienter helt unødvendige og meningsløse tilleggsbelastninger.  Folk tvinges til å måtte sitte på en buss i timevis, i stedet for å ta fly – fordi bussturen sparer pasientreiser for noen hundre kroner. Men man stopper ikke der; selv om slike turer med buss, kan ta 12-14 timer på en dag – så er pasientreiser særdeles knipen hva gjelder dekning av kostutgifter. Og de som må ta fly fordi det ikke går buss på strekningen, de må på returen ofte bli sittende i mange timer på flyplassen i påvente av at det går et fly, som er billig nok for pasientreiser – og slik at de kan spare noen hundre kroner, der også!

Ærlig talt; i en sånn setting så er det ikke lett å synes synd på pasientene som må sitte noen timer i en varm foajee på Ullevål sykehus, og vente på drosje. Det blir ikke veldig anstrengende eller dramatisk, i hvert fall ikke sammenlignet med en busstur over Båtsfjordfjellet til Kirkenes i all slags vær – og med retur samme veien 10-12 timer senere. Har du svekket allmenntilstand på toppen av det hele – og det har jo ikke få av disse folkene, så er disse turene en meget stor belastning. Har NRK tatt seg bryet med å filme en slik dagstur som dette, for å dokumentere hva pasientreiser virkelig utsetter disse pasientene for? Aldri. Men de som hadde sittet i foajeen på Ullevål i fem timer, de kom på dagsrevyen! Og ikke bare det – de ble foranledning til at senterpartipolitikerne fremmet en sak for Stortinget!

I sin innstilling i saken skriver helsekomiteens flertall blant annet: ”Flertallet mener det er nødvendig å se ordningen med billigst mulig reisemåte opp mot en rimelig vurdering av reisetid og ulemper ved reisen.” Hvis stortingsbehandlingen resulterer i at man knesetter et slikt prinsipp, så er det et absolutt fremskritt. Men da; forutsatt at de som skal håndheve ordningen, ikke fortsatt gjør dette kun ut fra prinsippet om å spare Staten for penger. Da er man like langt. Og helseministeren, han ønsket ikke noen ny gjennomgang av ordningen nå, og det understreket regjeringspartiene i innstillingen fra helsekomiteen. Helseministeren mener tydeligvis, at alt er såre vel. Den holdningen lover ikke godt. Det kan da tyde på at det blir lite prioritet på, å etterkomme Stortingets ønske om å rette opp de åpenbare svakhetene ved ordningen. Den blå/blå-regjeringen vil åpenbart fortsette å velte belastningene over på pasientene. Med andre ord: Høyrepolitikk av god gammel årgang!

Mer fra: Nyheter